Predsjednik Zimbabvea

Mugabe na razgovorima s vojskom, vladajući odlučuju o njegovoj sudbini

19.11.2017 u 08:12

Bionic
Reading

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe u nedjelju bi se trebao sastati s glavnim stožerom vojske koja ga je prije nekoliko dana stavila u kućni pritvor, a središnji odbor vladajuće stranke trebao bi odlučiti o njegovoj daljnjoj sudbini.

Pregovori između vojske i Mugabea, koji su počeli u četvrtak, nastavit će se u nedjelju, objavila je državna televizija. Predsjednik je pristao susresti se s glavnim stožerom, drugi put nakon intervencije vojske ranije ovaj tjedan.

Do tog susreta dolazi dan nakon masovnih prosvjeda u Zimbabveu na kojima se tražila njegova ostavka. Radi se o najvećim demonstracijama ikad organiziranim u toj zemlji od stjecanja neovisnosti i dolaska na vlast Roberta Mugabea 1980.

‘Bio je ovo povijesni dan’, rezimirala je u subotu navečer televizijska voditeljica dnevnika na državnoj televiziji.

Prosvjedi organizirani u glavnom gradu i u drugom gradu u zemlji Bulawayu okupili su čitav politički spektar: ministre, osobe bliske stranci na vlasti, ali i oporbu, sve ujedinjene protiv Mugabea.

Mugabeova 37-godišnja vladavina okončana je kada je vojska u srijedu preuzela vlast i stavila ga u kućni pritvor, kazavši da želi smijeniti ‘kriminalce’ koji ga okružuju.

  • +14
Sva lica Roberta Mugabea Izvor: Reuters / Autor: PHILIMON BULAWAYO