PUŠTEN IZ KUĆNOG PRITVORA

Mugabe se pojavio na dodjeli diploma u Harareu, dobio ovacije i - zadrijemao

17.11.2017 u 11:24

Bionic
Reading

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (93) pojavio se u javnosti prvi put otkako je vojska u srijedu silom preuzela vlast u toj afričkoj državi. Mugabe se u petak našao na svečanosti dodjele diploma na jednom sveučilištu u Harareu, odjeven u plavo-žutu akademsku togu i prigodnu kapu. Uz glasnu podršku okupljenih, proglasio je otvorenje svečanosti. Sudeći po tvitovima, nakon toga je zadrijemao

Podsjetimo, vojska je u srijedu preuzela vlast i stavila dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea u kućni pritvor. Dok je vojska izvijestila da je Mugabe na sigurnome, medijska izvješća o tome gdje se nalazi njegova supruga Grace su proturječna, a prema nekima od njih ona je napustila zemlju. 

Prije udara u zemlji su se pojavile spekulacije o tome da se 52-godišnja supruga dugogodišnjeg zimbabveanskog predsjednika sprema od njega preuzeti vlast. Čini se da je u toj nakani potencijalna nasljednica suočena s otporom visokih vojnih dužnosnika.

Afrička unija (AU) je preko svog predsjedatelja, gvinejskog predsjednika Alphe Condea, upozorila da 'nikad neće priznati vojni puč' u Zimbabveu i pozvala je na 'povratak ustavnom poretku'.

'Zahtijevamo poštovanje ustava, povratak ustavnom poretku i nikad nećemo prihvatiti vojni puč', rekao je Conde u Parizu u razgovoru za AFP, za list Le Monde i radio RFI.

  • +14
Sva lica Roberta Mugabea Izvor: Reuters / Autor: PHILIMON BULAWAYO

Nakon višednevne borbe za vlast pošto je smijenjen potpredsjednik Emmerson Mnangagwa, zimbaveanska vojska je preuzela vlast u prijestolnici Harareu.

Predsjednik Robert Mugabe koji je na vlasti od 1980. otkrio je u telefonskom razgovoru s južnoafričkim kolegom Jacobom Zumom u srijedu da ga vojnici drže u njegovu domu.

'Smatramo to državnim udarom, predsjednik je u kućnom pritvoru', istaknuo je Conde u prigodi kratkog posjeta Parizu radi prikupljanja donacija za financiranje razvoja Gvineje.