STIŽU PREDSTAVNICI KATOLIČKE EUROPE

Msgr. Srakić: Svjesni smo euroskepticizma

24.09.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Na konferencija za novinare u povodu 40. plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), od 30. rujna do 3. listopada, kada u Zagreb stiže 45 nadbiskupa i 10 kardinala, rečeno je da uz problem euroskepticizma, hrvatski građani imaju i strašan problem velikog demografskog pada

Pitanja biskupima postavio je samo ovdje potpisani novinar. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), nadbiskup Marin Srakić odgovorio je da su biskupi svjesni hrvatskog euroskepticizma. O tome je razgovarao jučer u Đakovu s Paulom Vandorenom, šefom Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj.

Vandoren je tom prilikom istaknuo potrebu informiranja javnosti o važnosti ulaska Hrvatske kao 28. članice u Europsku uniju, a u razgovoru su dotaknuli pitanje dvaju najvažnijih poglavlja pretpristupnih pregovora – reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i osiguranje temeljnih ljudskih prava te restrukturiranje brodogradilišta.

Na dodatno pitanje hoće li se HBK uključiti u javnu raspravu i pripremiti vjernike za referendum o pristupanju RH EU, nadbiskup Srakić nije dao jasan odgovor te je kratko rekao kako se crkveni predstavnici ne miješaju u politiku.

Konačno, na pitanje što čine hrvatski biskupi za rehabilitaciju Marka Antuna DeDominisa, Rabljanina, splitskog nadbiskupa, primasa Dalmacije i Hrvatske, čiji se 450. rođendan slavi znanstvenim skupom na Rabu, baš kada u Zagreb dolaze visoki crkveni gosti iz Europe (DeDominisa je Inkvizicija u Rimu zatvorila i, nakon smrti, osudila kao heretika spalivši mu tijelo), msgr. Srakić je kazao da on nije ekspert za povijesna pitanja. Srakić se o skupu pokazao neinformiran, a bio je iznenađen i informacijom da će o DeDominisu na Rabu govoriti i predsjednik Republike Ivo Josipović.

Uvodno je potpredsjednik CCEE, kardinal Josip Bozanić, nazočne novinare upoznao s poviješću i strukturom CCEE-a. Vijeće čine izabrani predsjednici biskupskih konferencija. Danas Vijeće ima 33 člana, predsjednika biskupskih konferencija u europskim zemljama, a pridruženi članovi su nadbiskup Luksemburga, nadbiskup Monaka i nadbiskup Moldavije.

Kardinal Bozanić novinare je izvijestio o tome kako će početku zasjedanja prisustvovati i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, a u petak, 1. listopada sudionici zasjedanja susrest će se i s hrvatskim predsjednikom dr. Ivom Josipovićem

O glavnoj temi zasjedanja CCEE, 'Obitelj i demografija', govorio je predsjednik HBK, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Istaknuo je kako su u pripremi toga zasjedanja biskupske konferencije dobile upitnik. U dijelu odgovora HBK je konzultirala stručnjake. Pitanja se odnose na podatke o prirastu stanovništva, utjecaju gospodarskog razvoja i krize na demografiju, kao i imigracije.