BILIĆEVA ISPRIKA I PORUKA 'PODZEMLJU'

'Mržnja razara one koji je upućuju, a ne one kojima je upućena'

31.10.2011 u 21:29

Bionic
Reading

Zbog govora mržnje u vidu antisemitskog ispada u prošlotjednoj HTV-ovoj emisiji 'Puls Hrvatske', urednik i voditelj te emisije Branimir Bilić, u skladu s najavom, u ponedjeljak se javno ispričao, ali i uputio poruku svima koji su se usudili kritizirati prošlotjedni ispad i neprofesionalnost u njegovoj emisiji, okarakteriziravši ih 'pripadnicima podzemlja'

Podsjetimo, u emisiji emitiranoj prošloga ponedjeljka novinarka Ruža Ištuk, koja je bila zadužena za pitanja gledatelja, pročitala je upit koji joj je stigao na e-mail, a u njemu je stajalo: 'Znaju li uvaženi gosti je li Hitler udario na Židove jer su Židovi ili zato što su bili bankari?'

Ona je zbog tog govora mržnje i teške povrede Etičkog kodeksa HRT-a prebačena na drugo radno mjesto, a v. d. urednika Informativnog programa Dražen Miočić zatražio je da joj se izrekne i mjera opomene pred otkaz.

Bilić nije zaradio kaznu, nego je najavljeno da će se u prvoj sljedećoj emisiji ispričati zbog nenamjernog propusta u prošloj emisiji, iako se već u samoj spornoj emisiji ogradio od govora mržnje sadržanog u pitanju gledatelja. Zbog svega što se dogodilo HRT je izrazio žaljenje i napomenuo da ne tolerira niti će tolerirati govor mržnje u vlastitom eteru.

Najavljeno, učinjeno, Bilić se ispričao, ali i dao novoga materijala kritičarima jer je sve one koji su primijetili i upozorili na govor mržnje i neprofesionalnost u prošlotjednoj emisiji prozvao 'pripadnicima podzemlja'.

'Prvo, u prošlotjednoj emisiji 'Pulsa Hrvatske' doista nenamjernim propustom objavljeno je e-mail pitanje antisemitskog sadržaja. Iako sam se od govora mržnje odmah javno ogradio u spomenutoj emisiji, ovom prilikom u ime cijele ekipe 'Pulsa Hrvatske', svoje osobno ime i ime HTV-a iskreno se ispričavam svim gledateljicama i gledateljima koje je to pitanje povrijedilo. Napominjem da naš posao je bio i ostaje istina, sloboda, odgovornost, etičnost, tolerancija, različitost, protiv govora mržnje i svih totalitarizama', kazao je Bilić započevši ovotjednu emisiju javnom isprikom.

Potom je, međutim, uslijedio i drugi dio, Bilićeva poslanica podzemlju u koje je potrpao sve koji su se, eto, 'drznuli' upozoriti na prošlotjedni ispad i neprofesionalnost u njegovoj emisiji: 'Naša poruka iz 'Pulsa Hrvatske' i za sve one iz medijskog, financijskog, tajkunskog i kriminalnog podzemlja u Hrvatskoj, koji su ovih dana pozivali na neviđeni linč, besramne uvrede i govor mržnje prema novinarskoj i uredničkoj ekipi Pulsa Hrvatske – samo napominjem, gospodo, mržnja razara one koji je upućuju, a ne one kojima je upućena.'

''Puls Hrvatske', to obećavam, i dalje će hrabro, unatoč prijetnjama iz medijskog podzemlja, bankarskih lobija i mafijaške hobotnice u Hrvatskoj, bez cenzure slobodno i odgovorno analizirati najbitnije društvene teme, ne štedeći nikoga, a štiteći dostojanstvo svakoga čovjeka u Hrvatskoj i u svijetu', poručio je Branimir Bilić.