ISPAD O ŽIDOVIMA I BANKARIMA

Sankcije za Bilića zbog antisemitskog pitanja?

25.10.2011 u 14:17

Bionic
Reading

'Znaju li uvaženi gosti je li Hitler udario na Židove jer su Židovi ili zato što su bili bankari?' pitanje gledatelja koje je jučer mrtvo-hladno pročitano u HRT-ovoj emisiji 'Puls Hrvatske' Branimira Bilića. Upravo zbog tog antisemitskog pitanja, Bilić, ali i novinarka Ruža Ištuk mogli bi se naći pod eventualnim sankcijama

'V. d. glavnog urednika informativnog programa HTV-a Dražen Miočić zatražit će očitovanje novinarke Ruže Ištuk i urednika Branimira Bilića o pitanju pročitanom u sinoćnjem Pulsu Hrvatske. Nakon toga odlučit će o eventualnim sankcijama', stoji u odgovoru koje nam je poslala glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin Jelenc.

Pitanje koje je podiglo toliku prašinu pitanje je gledatelja pristiglo e-mailom koje je novinarka Ruža Ištuk, očito bez razmišljanja, pročitala uživo u emisiji čija su tema bili svjetski prosvjedi protiv banaka i korporacija.

'Znaju li uvaženi gosti, i ako znaju da objasne, je li Hitler udario na Židove jer su Židovi ili zato što su bili bankari? Moja poruka je da se povijest uvijek ponavlja i da smo malo naučili od povijesti. Prirodno je da se izmjenjuju noć i dan, plima i oseka, pa se tako i odnosi među ljudima ponavljaju', pročitala je Ištuk

Urednik emisije Branimir Bilić pokušao je odmah reagirati rekavši da bi gledatelj 'trebao znati zašto je Hitler udario na Židove' te da je 'Hitler rasnim i drugim zakonima htio porobiti svijet', no prave osude pitanja nije bilo, kao što nije jasno i kako se jednoj javnoj televiziji moglo dogoditi da u prijenos pusti pitanje koje se može povezati s rasnom diskriminacijom i antisemitizmom.