ODGOVOR MLADEŽI HDZ-a

Mreža mladih: Politikom se smiju baviti svi!

14.08.2009 u 11:56

Bionic
Reading

Mreža mladih Hrvatske odgovorila je na jučerašnje optužbe Mladeži HDZ-a da predsjednica Mreže Emina Bužinkić da 'radi za interese SDP-a'. Podsjetimo, Mreža mladih u srijedu je najavila pridruživanje prosvjedima najavljenima za jesen, kako studentskim, tako i velikim protuvladinim prosvjedima koje su najavili sindikati i udruge seljaka

ZAGREB - HDZ je pozvao mlade da bojkotiraju poziv na jesenske prosvjede, poručujući da je 'već iz povijesti pokušaja da Mreža mladih postane krovna organizacija mladih u Hrvatskoj jasno kako Emina Bužinkić jako štuje jednu političku opciju, odnosno jednu partiju'. Štoviše, potpredsjednik HDZ-ove Mladeži Ante Topalović rekao je da se Mladež protivi politički montiranim prosvjedima te pozvao da 'politika ostane politika, a udruge udruge'.

Emina Bužinkić

Mreža mladih Hrvatske u današnjem priopćenju objašnjava da u fokusu svoga interesa ima politiku jer vjeruju da se politika tiče svih građana/ki ove zemlje: Biti aktivan za dobro zajednice je politika, a politikom se mogu i smiju baviti svi građani/ke bez da su nužno dio političkih stranaka.

Mreža mladih ponavlja da je savez 60 nevladinih udruga mladih i za mlade koje djeluju kao nacionalne ili lokalne organizacije mladih, a do usluga i programa cijele mreže dolazi oko 200.000 mladih. To je, tvrde, krovna organizacija mladih u zemlji i članica Europskog foruma mladih, paneuropske mreže organizacija mladih sa preko 100 članica.

Podsjeća da su u srijedu organizirali građansku akciju na Cvjetnom trgu pod nazivom Pošto kila znanja?, ukazujući kako je dostupno visoko obrazovanje temelj održivosti društva. Koristeći se analizom društvenog konteksta i informacijama uzetih iz pouzdanih izvora (poput Instituta za javne financije čiji predstavnici su članovi Ekonomskog savjeta Vlade RH te Instituta za razvoj obrazovanja), skrenuli su pozornost na opći nedostatak interesa za mlade i vladinih politika usmjerenih mladima i politici visokog obrazovanja, koja se ne mjeri samo novcem i deklarativnim obećanjima.

'Mreža mladih Hrvatske od 2002. godine djeluje u Hrvatskoj putem brojnih aktivnosti i vodi se načelima otvorenosti, demokratičnosti i poštenja. Vrijednosti za koje se zalažemo u društvu, kao što su pravda i jednakost, integriramo u naš rad. Mi smo mladi ljudi koji živimo u ovoj zemlji i ne zatvaramo oči pred problemima koji su pred nama i oko nas. Politika nas se tiče. Društvena promjena nas zanima i ona je naš jedini cilj do kojeg želimo doći na pošten način.

Mladi ove zemlje trebaju i zaslužuju bolje. Mi podržavamo borbu za BOLJE DANAS. Izlazak na ulice samo je manji dio tog iskoraka. Prosvjed i kritika su konstruktivan dio demokratskog procesa koje treba moći i znati čuti', poručila je Mreža mladih Hrvatske.