PANČIĆ O TRAGU NOVCA

'Mravak je žrtva mafijaških klanova u HDZ-u'

07.09.2009 u 13:54

Bionic
Reading

Saborski zastupnici SDP-a još su prije dvije godine podnijeli kaznenu prijavu u vezi s izgradnjom autoceste do luke Gaženica, u kojoj se navodi i sporna HEP-ova kupnja trafostanica u visini od 300 milijuna kuna obavljena krajem 2006. godine

ZAGREB - Ipak, istraga spornog posla tek je nedavno ponovno aktualizirana, premda su i zadarska policija i zadarsko tužiteljstvo tvrdili da će istražiti sve sumnjive okolnosti oko izgradnje famozne 'Kalmetine', piše Novi list.

'Mene je taj Kalmeta tužio zbog klevete, kad sam postavio pitanje zašto je HEP platio 300 milijuna kuna za cestu Zadar – Gaženica. Od Državnog odvjetništva očekujem da obavi svoj posao prije zastare, a nadam se da će i ministar Božidar Kalmeta imati dovoljno poštenja da se ispriča', kaže jedan od autora kaznene prijave kojom se tužitelji bave već više od dvije godine.

Cijene kabela lete u nebo

Osim tih 300 milijuna kuna – do kojih se, navodno, došlo na temeljuprevisokih cijena koje je ispostavio Dalekovod koji je izgradiotrafostanice – Državno odvjetništvo bavi se i provjerom posla HEP-a sAutocestom Rijeka – Zagreb iz ove godine. Riječ je o poslu vrijednom376 milijuna kuna, od čega HEP plaća 102 milijuna. I opet se cijene,ovaj put za kilometre kabela, formiraju prema cijenama kojeispostavlja Dalekovod, prema nekim izračunima tri do šest puta većim odtržišnih.

Prijava je podnesena u jesen 2007. godine, a odnosila se na cjelokupne nabave roba i usluga za potrebe izgradnje ceste Gaženica – Zadar 2. Županijski državni odvjetnik u Zadru Ivan Galović zbog medijskih je napisa još u travnju te godine samostalno pokrenuo kriminalističku obradu s ciljem da ustanovi je li u izgradnji 'Kalmetine' bilo nezakonitosti.

U prijavi SDP-ovih zastupnika – Ivice Pančića, Marina Jurjevića, Slavka Linića, Šime Lučina, Zdenka Antešića i Jagode Martić – navedeno je više potencijalnih malverzacija.

Temelj za cijelu priču bila je premala svota predviđena u proračunu HAC-a za cestu Gaženica – Zadar 2: svega 90 milijuna kuna. Novac za cestu koja je od predviđenih 90 milijuna kuna narasla na 280 milijuna kuna, pa potom na 460 milijuna kuna, morao je negdje biti nađen. Našao ga je, stjecajem okolnosti, HEP, koji se zainteresirao da trafostanice zabilježi u zemljišnim knjigama kao svoje vlasništvo, što dotad nikad nije radio.

Unatoč tome što ni danas nisu upisali sve elektroenergetske objekte uz autocestu, HEP je odmah platio 300 milijuna kuna HAC-u. Odluku da se taj posao provede, tvrdio je prije dvije godine Kalmetin bliski suradnik Zdravko Livaković, donijela je sama Vlada Republike Hrvatske. Navodno, sve zato što je HEP htio besplatno dobiti nove trafostanice većeg kapaciteta nego je potrebno.

'Što se tiče Ivana Mravaka, on može biti kriv za puno toga, ali za ovih 300 milijuna krivi su i Ivo Sanader ili Kalmeta. Ako je Ivan Mravak kriv, neka odgovara za to. Međutim, umjesto njega ne smije doći novi direktor povezan s drugim mafijaškim skupinama unutar HDZ-a. Sve mi se čini da je u vezi HEP-a na djelu sukob mafijaških HDZ-ovskih klanova', ocijenio je za Novi list SDP-ovac Ivica Pančić, jedan od autora kaznene prijave koja nikako da se do kraja istraži.

Prema takvom tumačenju, glavni cilj frakcijskih sukoba u vladajućoj stranci je zauzeti HEP, jer izgradnja autocesta više neće biti toliko snažno financirana kao što je bila ranije – što se vidi i po nervozi dijelova graditeljskog lobija, fiksiranog i na održavanje na životu i ekonomski neopravdanih projekata poput Pelješkog mosta.