šefica GLasa-a

Mrak Taritaš: Ništa nije slučajno, HDZ ne želi povjerenstvo o Agrokoru

21.10.2017 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS) Anka Mrak Taritaš izrazila je uvjerenje da HDZ ne želi istražno povjerenstvo za Agrokor te da nije slučajno da je prije nego je to povjerenstvo počelo s radom, počeo pravosudni istražni postupak slučaja Agrokor.

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor je nakon dugih pregovora formirano , ali već nekoliko dana nakon toga iz HDZ-a se može čuti da zbog istražnih radnji ne bi ni trebalo početi s radom, rekla je Mrak Taritaš na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Poreču i istaknula kako je stav GLAS-a da istražno povjerenstvo treba postojati i da je ono već trebalo početi s radom.

‘Ništa nije slučajno, imam previše godina da mislim da je nešto slučajno. Prije deset dana (11. listopada) u Saboru je izglasano povjerenstvo te na prvoj sjednici ono nije donijelo odluku da počinje s radom odmah, nego s 30. listopadom. U srijedu je imenovano, da bi već u subotu (14. listopada) predsjednik Sabora Gordan Jandroković malo ishitreno dao izjavu da misli da istražno povjerenstvo neće ni započeti s radom,’ rekla je Mrak Taritaš i dodala kako ‘to znači da su oni znali nešto što mi drugi nismo znali’, budući da su u ponedjeljak ujutro (16. listopada) krenula uhićenja vezana uz Agrokor.

Jandoković je za Novu tv u subotu, 14. listopada izjavio kako smatra da ako krene istraga, saborsko istražno povjerenstvo ne bi trebalo raditi jer će doći do preklapanja. odnosno prekida rada povjerenstva'', rekao je predsjednik Hrvatskog sa‘Mislim da bi trebalo doći do zastoja u radu,bora nakon subotnjeg sastanka u Vladi.

Mrak Taritaš je danas ocijenila da bi  istražno povjerenstvo bi bio formiran znatno ranije da se HDZ ponaša odgovorno kao što tvrdi. ‘Ako HDZ ima snage, neka izađe pred Sabor koji je izglasao povjerenstvo i jasno kaže da ne želi povjerenstvo. Imaju dovoljno ruku da ga ukine,’ poručila je. 

Ocijenila je da su hrvatski građani izgubili povjerenje u politiku, pravosuđe i gospodarstvo, da Vladi ne vjeruju ni saborski zastupnici te kako je Vladin najveći uspjeh to što je, kako je rekla, ‘do sada uopće opstala, nakon što je nastala političkom trgovinom koja dalekosežno ima posljedice u političkom životu Hrvatske’. 

Ova je Vlada nastala na opciji političke stabilnosti, a od stabilnosti nema ni ‘s’, rekla je upitala: ‘Kako uopće izgleda nestabilnost?’ 

Podsjetila je da je premijer Plenković u svom prvom govoru stavio čovjeka u središtu svoga djelovanja i dodala kako je upravo ’jedan čovjek, Ivica Todorić, u središtu djelovanja cijele Hrvatske’.

  • +5
Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Govoreći o pravosuđu kao jednom od stupova društva, istaknula je kako nakon niza odluka sudstva sada postoji jedna ‘gdje je jedna sinkopa donijela apsolutni nemir i nered, nakon kojeg je ‘veliki upitnik kako će se dalje suditi’. 

Potpredsjednik stranke Goran Beus Richembergh komentirajući najavu povratka Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a, kazao je kako je to zatvaranje kruga. ’On je arhitekt ove vladajuće koalicije i u redu je da čovjek koji o Vladi misli da je to Titanic Vlada, bude na tom brodu s kojim će zajedno potonuti. Jer ako je već htio biti jedan od kapetana, red je da niti ne napusti taj brod,’ rekao je.

‘To je potvrda da je HNS u velikim kadrovskim problemima čim je najbolje što ovog časa može ponuditi, upravo gospodin Vrdoljak’, poručio je potpredsjednik GLAS-a, stranke nastale odvajanjem od HNS-a nakon odluke te stranke o kolairanju s HDZ-om i ulasku u Vladu.

U Poreču se održava dvodnevni stranački ’teambuilding’ skup, na kojemu se razgovara o pozicioniranju stranke, programskim odrednicama i organizacijskom jačanju.