PANIKA U REGIJI

BiH dobila svoj lex Agrokor nakon ovrhe Sberbanke

19.10.2017 u 17:58

Bionic
Reading

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je usvojila posebnu uredbu koja bi trebala omogućiti pojačani nadzor nad poslovanjem velikih poslovnih sustava u tome entitetu a federalni premijer Fadil Novalić potvrdio je kako je riječ o odgovoru na izazove nastale zbog krize u koncernu Agrokor i njegovim tvrtkama-kćerima koje posluju u BiH

Dokument pod nazivom Uredba o postupku izvanrednog nadzora u gospodarskim društvima od sistemskog značaja za FBiH zapravo je neka vrsta 'Lex Agrokor' a odnosi se na povezane tvrtke odnosno sustave koji imaju najmanje tisuću zaposlenih i ostvaruju promet od najmanje 500 milijuna konvertibilnih maraka (oko 250 milijuna eura).

U izjavi za agenciju Fena premijer Novalić je kazao kako uredba sadrži mehanizme sukladne stanju u Federaciji BiH pri čemu se u cijelosti poštuje neprikosnovenost privatne imovine. Dokument je nastao na temelju dosadašneg nadzora nad poslovanjem Agrokorovih tvrtki u BiH te konzultacija s privremenim povjerenikom hrvatske vlade Antom Ramljakom čiji je prvenstveni cilj bio zaštititi dobavljače i zaposlene.

'S druge strane, obzirom da smo mala, otvorena ekonomija veliki korporativni sustavi imaju značajan utjecaj na gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost i moramo naći način zaštite sustava a da pri tome poštujemo načela tržišne ekonomije. Upravo to smo i uradili kroz uredbu', kazao je Novalić.

Iako je nakon uvođenja privremene uprave  u Agrokor postojala dobra komunikacija vlasti u BiH i tvrtki pogođenih tom krizom Novalić upozorava kako postoje i drugi čimbenici koji utječu na razvoj događaja pojašnjavajući kako misli prije svega na povjerioce izvan BiH.

'S obzirom da nedavna zbivanja vezano za aktiviranje jamstava donose značajnu nesigurnost po pitanju razumijevanja cjelokupnih rizika, smatramo da je upravo sad najbolji trenutak da uvedemo i zakonsku mjeru pojačanog nadzora', kazao je Novalić sugerirajući kako je izravni povod za donošenje uredbe pokušaj Sberbanke da se domogne vlasničkog udjela Jamnice u Sarajevskom kiseljaku.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Uredba je definirala pojam sustava osnovne i povezanih pravnih osoba a izvanredni nadzor u njihovu poslovanju odnosi se na primjenu važećih propisa i zakona koji može biti uveden na prijedlog odgovarajućeg ministarstva u slučaju nelikvidnosti.

U takvim se slučajevima otvara mogućnost imenovanja vladina povjerenika i definiraju njegove ovlasti te otvara mogućnost uspostave odbora povjerilaca kao i pojačanpg nadzora radi redovitog izmirenja financijskih obveza.

Novalić je izričit u konstataciji kako uvođenje instituta privremenog upravitelja ne znači da vlada preuzima upravljanje nekim gospodarskim subjektom nego samo osigurava pojačani nadzor.