fijasko s obnovom

Mrak Taritaš: Ministar Paladina nestao je u ambisu, a Plenkovićevo 'društvo mrtvih pjesnika' čvrsto žmiri

15.06.2022 u 12:30

Bionic
Reading

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u srijedu je izjavila da je obnova Zagreba i Banovine postala talac lošeg zakona i nesposobnog ministra graditeljstva Ivana Paladine, te upitala - tko će iz Vlade ljudima u kontejnerima reći da će tamo ostati idućih pet godina

„S obzirom na brojna događanja u Hrvatskoj brojne teme ostaju ispod radara, ja neću dopustiti da se to dogoditi s temom obnove koje nema. Obnova Zagreba i Banovine postala je misaona imenica i talac lošeg Zakona i nesposobnog ministra graditeljstva Ivana Paladina koji je nestao u ambisu i najradije bi da ga nitko ne spominje niti pita za njega", rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare. Tvrdi da su taoci postali i građani Zagreba i Banovine.

Dodala je kako ju zanima tko će ispred Vlade, premijer Andrej Plenković ili ministar Paladina, smoći snage i otići u kontejnersko naselje na Banovini i ljudima reći da će u kontejnerima biti sljedećih četiri, pet godina, jer, kaže Mrak Taritaš, "kako stvari idu, tako će i biti".

Smatra da su građani Zagreba 'nekako već odustali', oni koji su mogli već su se pobrinuli za sebe, drugi pokušavaju nešto napraviti, a situacija je takva da, kada jedna kuće uđe u neku suvislu obnovu, to bude vijest.

No, ističe, vijest bi trebala biti da je konstruktivna obnova u Zagrebu od strane države završena, da je završeno prvih sto kuća na Banovini, i da su ljudi uselili, ali to se nije dogodilo.

„A što radi naše 'društvo mrtvih pjesnika' koje čine premijer i Vlada? Čvrsto žmire na činjenice da građevinskih radnika nema, da je građevinski materijal poskupio do 200 pa i 300 posto”, kazala je.

Upozorava da postoji ogromna razlika između cijena u ponudi i cijena koje će se na kraju ugovarati i to treba riješiti, kao i definirati kako se isplaćuje po odrađenim situacijama.

Ističe da moraju postojati osigurači vezani uz uvjete javne nabave da ona ostane provediva, za proračun da ga se zaštiti od pretjeranog divljanja cijena i za građevinare da ne budu prisiljeni raskidati ugovore, pa i pod cijenu plaćanja penala što će im biti manja šteta jer ne mogu izdržati visoke cijene.

"Za svaku zemlju graditeljstvo je pokretač razvoja, a iz aviona se vidi kako je Hrvatska propustila priliku da obnova nakon potresa bude pokretač razvoja", ustvrdila je.

O 'seks aferi' u Splitu: Nema nijednog opravdanja za ono što su učinili suradnici Puljka

Mrak Taritaš, koja dijeli Klub s dvjema zastupnicama Centra, čiji su članovi upali u 'seks aferu' u Splitu, poručila je da nema nijednog jedinog opravdanja za ono što su učinili suradnici predsjednika Centra Ivice Puljka, koji se ponovno natječe za gradonačelničku dužnost.

„Još manje imam opravdanja kada se pokušava sve relativizirati jer se time šalje poruka građanima 'svi su isti'. Odgovorna politika mora imati odgovorne stavove i moraju postojati granice koje se ne prelaze. Ne možete braniti svoju situaciju, a napadati nečiju tuđu", naglasila je Mrak Taritaš.

"Ako se želite odgovorno baviti politikom, morate reći 'to je loše i ja to osuđujem'. Poruke koje šaljete da su u politici svi isti su krive poruke”, kritizirala je kolege iz Centra.