izbori za ep

Možemo u kampanji: HEP treba biti puno otvoreniji prema građanima

19.05.2024 u 14:13

Bionic
Reading

Kandidat Možemo! na izborima za Europski parlament Gordan Bosanac izjavio je u nedjelju u Dubrovniku da obnovljivi izvori energije trebaju biti dostupni i priuštivi građanima, u čemu bi ključnu ulogu trebale imati europske subvencije i podrška HEP-a.

Politička platforma Možemo! u Dubrovniku je predstavila svoje programske prioritete, a Bosanac je izjavio kako je po ulaganjima u solarizaciju Hrvatska na začelju Europske unije, iako bi po svom potencijalu mogla izvoziti električnu energiju iz obnovljivih izvora.

"Građani i poduzetnici bi mogli stavljati solare na svoje kuće i mala poduzeća, uz velike subvencije iz fondova EU. Za to se zalaže naš zeleni socijalni plan. Tu je ključna podrška HEP-a, koji se ne smije privatizirati. HEP treba biti puno otvoreniji prema građanima, ne čekati godinu ili dvije na priključak na mrežu i dopustiti energetske zadruge, kako bi građanska energetika postala dostupna”, istaknuo je Bosanac.

Jelena Miloš rekla je da europska poljoprivredna politika danas s čak 80 posto svih poticaja podržava najveće igrače pa tako nema podrške malim proizvođačima ni domaćoj i lokalnoj poljoprivredi.

"Nasuprot tome poticaji domaćoj proizvodnji znače zdravu hranu za građane. Treba stvoriti model plasmana tih proizvoda kroz zelenu javnu nabavu, a to bi bilo značajno i za hrvatski turizam”, izjavila je Miloš. Urša Raukar Gamulin rekla je da će se Možemo! i u Europskom parlamentu boriti protiv 'crne desnice'.

"Crna desnica diže glavu, ali ćemo s kolegama Zelenima tome snažno oduprijeti. Smatramo da je kultura u tom smislu jako važna i brana crnoj desnici jer otvara dijalog i uči prihvaćati i uključivati ranjive, marginalizirane i isključene skupine”, izjavila je Raukar Gamulin. Đuro Capor istaknuo je kako priuštivo stanovanje nije samo dubrovački i hrvatski, već i europski problem, a smatra da je potrebno sustavno izdvajati sredstva za fond pristupačnog javnog stanovanja.

"U Hrvatskoj su APN-ovi krediti i politika POS-a podbacili. U Dubrovniku je gradska uprava zaista otkupila neke stanove i uselila mlade obitelji, ali s pogrešnim pristupom, jer će podstanari nakon deset godina imati pravo prvootkupa. Problem se može riješiti jedino povećanjem javnog stambenog fonda”, poručio je Capor.

sve osim nogometa

Učitavanje...