skupština u subotu

Možemo okreće novu stranicu: Tko će zasjesti na čelo stranke? Među kandidatima ima iznenađenja

18.03.2023 u 19:03

Bionic
Reading

Već ovu subotu bit će poznato tko će ubuduće voditi Možemo!, trenutno četvrtu političku stranku u zemlji prema anketama. Na skupštini će, osim dvoje čelnih ljudi, biti izabrani članovi glavnih tijela stranke, a iako se među kandidatima nalazi niz nepoznatih imena, u izboru vodstva ne bi trebalo biti pretjeranih iznenađenja

Stranka Možemo trebala bi na skupštini, koja će se održati u subotu, izabrati dva koordinatora, Upravni odbor te Vijeće. Kao kandidati za čelne ljude, odnosno dva koordinatora (u Možemo ne postoji funkcija predsjednika stranke) pojavljuju se Sandra Benčić, Tomislav Tomašević te široj javnosti nepoznat Velibor Zaninović.

Sam Zaninović već ranije je za Jutarnji list rekao da njegova kandidatura nije ozbiljna, već je njome samo htio ukazati na premali broj stranačkih sastanaka. 'Kandidirao sam se isključivo da bih svoje predstavljanje na unutarstranačkim izborima iskoristio za otvaranje rasprave o vrlo ozbiljnoj stvari, jer u Možemo su jako ograničene mogućnosti iznošenja stavova i argumenata na stranačkim sastancima', kazao je ranije za Jutarnji.

I sam je svjestan toga da će biti izabrani Benčić i Tomašević, a s njim se slaže politički analitičar i komentator tportala Boško Picula te ne očekuje iznenađenja.

'S obzirom na to da su članovi i članice Možemo ustrojili platformu nalik na njemačke Zelene, potpuno je očekivano da to dvojno vodstvo stranke bude profilirano ne samo kroz rodnu ravnopravnost, nego i kroz političare koji su dosad najvidljiviji i koje javnost najviše percipira. Nakon potpuno nevidljivog koordinatora Teodora Celakoskog, potpredsjednika Skupštine Grada Zagreba, očito je došao trenutak da na to mjesto uz Sandru Benčić, koja je gotovo neprikosnovena ne samo po pitanju sadašnje i buduće pozicije, nego i po percepciji u javnosti, dođe Tomislav Tomašević kao uvjerljivo najjače političko ime. Dođe li do onoga što se očekuje, a to je da vodstvo preuzmu Tomašević i Benčić, bit će to poruka članstvu i biračima da su najprofiliraniji političari iz tog miljea sada na izvršnim pozicijama. To je potrebno jer javnost ionako percipira Tomaševića kao vodstvo, iako je on bio na čelu stranke Zagreb je naš!. Sada će to formalizirati i - s obzirom na njegovo mjesto gradonačelnika i Sandru Benčić, uvjerljivo jednu od najeksponiranijih saborskih zastupnica - krenuti s najjačim ljudima u konsolidaciju podrške platformi te dogodine na europske, parlamentarne i predsjedničke izbore', kaže Picula za tportal.

  • +28
Izborna sjednica Skupštine Možemo Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

'Treća kandidatura je vjerojatno samo pokušaj da se cijeli taj proces demokratizira, ali ako ne dođe do nekih većih iznenađenja, kao što je primjerice bila nekoordinirana situacija na skupštini stranke Zagreb je naš!, mislim da će se par Tomašević - Benčić etablirati kao formalno vodstvo', dodaje.

No kako Možemo bira koordinatora muškog i ženskog spola, nemoguće je ne zamijetiti da Sandra Benčić nema protukandidatkinju.

'U bilo kojoj stranci je loše to da nemate protukandidata. Stranke unutar sebe moraju funkcionirati demokratski. Možda se u njoj nije nitko ni pomislio kandidirati na to mjesto, ali to govori o situaciji u nekoj političkoj sredini. Dok god demokratski funkcioniramo kao politički sustav, i stranke bi unutar sebe trebale funkcionirati demokratski. Nije prvi put da se ovo događa. U ovih 30 i nešto godina u različitim strankama imali ste situacije da se za vodeća mjesta kandidira upravo onoliko ljudi koliko ih se bira. To je samo dokaz da puno demokratskije funkcionira država nego naše stranke', smatra Picula.

  • +2
Sandra Benčić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Osim, koordinatora, Možemo će birati sedam članova Upravnog vijeća za koje su se kandidirali: Damir Bakić, Ivana Brajdić, Đuro Capor, Teodor Celakoski, Dražen Cepić, Danijela Dolenec, Morena Lekan Štiglić, Luka Maloča, Jelena Miloš, Dušica Radojčić, Urša Raukar Gamulin, Tomislav Vukoja te Velibor Zaninović. I dok među ovim kandidatima još ima imena poznatih javnosti, na listi kandidata za Vijeće (bira ih se 30) puno je više nepoznatih ljudi.

Možemo se kao stranka pojavila na prošlim parlamentarnim izborima, stoga se postavlja pitanje nisu li već trebali profilirati još poznatih članova, osim saborskih zastupnika te ponekog imena prepoznatog na lokalnoj razini.

'Platforma Možemo, koja je puno više od same stranke, ali se sada tako profilira, imala je gotovo tri godine da se profilira i kao nacionalna stranka. Već dvije godine su na čelu Grada Zagreba. To je više nego dovoljno da se profiliraju političari na nacionalnoj i zagrebačkoj razini. Čini mi se da je platforma pokazala da ima nekoliko iznimnih pojedinaca u smislu utjecaja na javnost, ali nedovoljno u odnosu na ono što je najavljivala. To kadrovsko rješavanje situacije u vlastitoj političkoj platformi pokazuje manjak ili interesa da se uključe pojedinci ili nemogućnost da se profiliraju ostala imena, osim Tomaševića, Benčić i još nekoliko ljudi. Zašto je to tako? Odgovor sigurno leži u strukturi i načinu vodstva političke platforme', kaže nam Picula.

'Kako je platforma Možemo doista od početka dobro adresirala to da se i Hrvatska mora mijenjati u smjeru jače participacije građana u političkom radu, očekuje se da budu predvodnici demokratskog života ne samo u javnosti, nego u prvom redu u vlastitoj stranci', smatra Picula.

  • +5
Tomislav Tomašević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Kao i svaka veća stranka, i možemovci će na skupštini imati goste iz srodnih stranaka pa će uvodne govore održati Thomas Waitz (Europska zelena stranka), Luka Mesec (Levica), Dobrica Veselinović (Ne davimo Beograd), Peđa Grbin (SDP), Marina Ivandić i Iva Ivšić (Zagreb je NAŠ!), Ivana Kekin (Nova ljevica), Igor Miošić (Srđ je Grad), Zorislav Antun Petrović (Zelena alternativa - ORaH) te Marijana Sumpor (Nezavisna lista Zagreb).

Pojavljivanje Grbina, osim zbog postojeće suradnje u Zagrebu, moguća je naznaka predizborne suradnje na nacionalnoj razini, iako je Tomašević na press konferenciji prije nekoliko dana kazao da još nisu spremni za razgovore o koalicijama.

'Kako izgleda suradnja Možemo i SDP-a, vidimo na primjeru Zagreba. Ako to bude preslika u bilo kojem omjeru na nacionalnu razinu, onda će birači već imati sliku toga kako se vodi određena sredina, s kojim kadrovskim rješenjima i s kojim planovima. Pojavljivanje Peđe Grbina bilo gdje može samo štetiti platformi Možemo', jasan je stav Picule.