samoizolacija ili ne?

Može li svaki građanin dobiti mišljenje glavnog epidemiologa u državi poput Hrebaka? Evo što kaže Božinović

24.07.2020 u 19:21

Bionic
Reading

Za vrijeme epidemije koronavirus na snazi su brojne mjere, a velik broj građana pita se vrijede li za sve ista pravila, posebno nakon slučaja HSLS-ovog zastupnika Daria Hrebaka. O tome, ali i o porbi protiv Covida-19, u RTL-u Danas je govorio ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović

Potvrđena je nova Vlada s taman 76. Da nije bilo Daria Hrebaka, ne bi bilo ni većine. Je li Krunoslav Capak omogućio njemu dolazak u Sabor suprotnom odlukom od bjelovarske epidemiologinje.

"Ne bih rekao da je Capak napravio nešto drugo od onog što se u takvim situacijama radi. Čest je slučaj pomoraca koji se jave epidemiološkom zavodu i traže testiranje jer hoće napustit Hrvatsku. Capak je samo dao mišljenje što to u praksi znači. Gospodin Hrebak kao negativan u tom trenutku nije zarazan. Hrebak se ponovno testirao, ponovno negativan", rekao je Božinović za RTL.

No Hrebak je bio u obveznoj samoizolaciji, znači li to da stotine građana koji su u istoj situaciji mogu izbjeći samoizolaciju, da kasno navečer nazovu Capaka i traže ovu opciju?

"Ja ne znam kako su oni komunicirali, ali znam da se Hrebak njemu javio i mislim da je napravio jedan odgovoran potez", kazao je Božinović.

"Činjenica je da je gospodin Hrebak u trenutku zasjedanja i konstiturianja i izbora nove Vlade bio negativan i da je nakon toga također bio negativan. On nije bio opasan u smislu širenja virusa na druge osobe", istaknuo je Božinović.

No može li tako svaki građanin? "Ukoliko ima razlog može se obratiti epidemiološkom zavodu i testirati se. Ne možete predvidjeti sve životne situacije", odgovorio je Božinović.