mirko orlić

Može li se nakon serije potresa u Jadranu dogoditi cunami? Evo što kaže stručnjak

29.03.2021 u 13:59

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka potresa s epicentrom u Jadranu proteklih dana uznemirilo je prije svega stanovnike otoka. Iako materijalne štete nije bilo, osjećaj nelagode koji ostaje itekako je prisutan, posebno nakon onog od magnitude 5,5 po Richteru. Mnogi su se zapitali prijeti li nam nakon takvog potresa mogućnost cunamija

Mirko Orlić, profesor na Geofizičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i geofizičar specijaliziran za cunamije, za tportal je pojasnio u kojem ga je slučaju moguće očekivati.

'Uz magnitude potresa koji su se ovih dana dogodili u jadranskom podmorju (5,5 i manje) ne očekuje se pojava cunamija u Jadranu', kazao je Orlić i dodao da budući da su u jadranskom podmorju moguće i veće magnitude (oko 7, pa i više), tada su cunamiji mogući u Jadranskom moru. Podsjetio je da je prema katalogu jadranskih cunamija, koji je 2012. godine objavila skupina autora, među kojima i on, tijekom petstotinjak godina opaženo 27 cunamija.

'Najveći jadranski cunami dosad bio je onaj koji je 30. srpnja 1627. pogodio poluotok Gargano; visina (tj. vertikalna udaljenost od brijega do dola vala) tada je iznosila oko 10 metara. Značajan je i cunami povezan s velikim dubrovačkim potresom 6. travnja 1667.; visina cunamija u tom slučaju iznosila je oko šest metara', kazao je Orlić.

Kada bi danas-sutra došlo do cunamija uslijed potresa u Jadranu, s koje bi se njegove obale mogao očekivati veći val?

Orlić objašnjava kako se - budući da je hrvatsko obalno more dublje, a obala strmija, dok je talijansko obalno more pliće, a obala blaže nagnuta - može očekivati da bi amplifikacija cunamija prilikom nailaska na talijansku obalu bila veća nego prilikom nailaska na hrvatsku obalu.

'Međutim visina cunamija uz obalu ne ovisi samo o batimetriji, nego i o jačini potresa i mehanizmu njegova nastanka', zaključio je Orlić.