NEOČEKIVANI REZULTATI

Može li matematika predvidjeti uspjeh i sreću u životu?

30.01.2015 u 18:32

Bionic
Reading

Matematičke sposobnosti izuzetno su snažno povezane s kasnijim rezultatima u životu i neočekivano dobro predviđaju različite vrste uspjeha - od onoga u karijeri preko zarade, do ugleda pa čak i osobnog osjećaja zadovoljstva i sreće u ljubavi

To je zaključak studije koja je svojevrsna nadogradnja istraživanja započetog još ranih 70-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u. Svoje rezultate znanstvenici Vanderbilt Universityja objavili su prošli mjesec u časopisu Psychological Science.

U studiji su znanstvenici identificirali veliki uzorak od 1.037 mladića i 613 djevojaka u dobi od 13 godina koji su na tzv. Scholastic Assessment Testovima (SAT) pokazali izuzetan talent za matematiku i sposobnosti matematičkog razmišljanja – plasirali su se među jedan posto najboljih. SAT testovi standardizirani su testovi koji se u SAD-u i nekim drugim zemljama koriste kao svojevrsni prijemni ispiti za koledže.

Visoke pozicije i uspjeh u karijeri

Danas, četrdeset godina od početka studije, ovi su matematički vunderkindi zauzeli visoke pozicije u društvu, a statistike pokazuju da su uspjeli iznad svih očekivanja.

Iz ove dvije skupine matematičkih genijalaca 4,1 posto uspjelo je dobiti mjesto stalnog profesora na najpoznatijim istraživačkim sveučilištima, 2,3 posto njih postali su direktori poznatih ili 500 najbogatijih kompanija, a 2,4 posto odvjetnici velikih tvrtaka ili organizacija. Pripadnici ove male matematičke elite objavili su 85 knjiga i 7.572 utjecajna znanstvena rada, registrirali 681 patent i prikupili 358 milijuna dolara u grantovima.

U općoj američkoj populaciji manje od dva posto ljudi stiže do doktorata, a u navedenoj skupini je oko 30 posto diplomiralo, oko 35 posto magistriralo, a gotovo 40 posto doktoriralo.

Visoka primanja, ali i spolna razlika

Većina muškaraca iz skupine danas ima znatno veće plaće od svojih supruga, dok žene iz iste studije zarađuju podjednako ili malo manje od svojih supruga.

Ova posljednja razlika može se objasniti činjenicom da su muškarci u većem postotku završili kao menadžeri u kompanijama te kao stručnjaci u znanosti, tehnologiji, matematici i informatici, dok su žene zastupljenije u općem poslovanju, obrazovanju i zdravstvu.

Prosječni godišnji prihodi stalno zaposlenih muških sudionika kreću se oko 145.000 dolara godišnje, a žena oko 100.000 dolara.

Žene više ulažu u obitelj

U istoj skupini značajno veći postotak žena izrazio je spremnost posvetiti više vremena obitelji, a manje karijeri. Čak 30 posto žena izjavilo je da nije spremno za karijeru i posao odvojiti više od 40 sati tjedno. Isto je izjavilo samo sedam posto muškaraca. Muškarci su također u značajno većem postotku izrazili sklonost stalnom zaposlenju na puno radno vrijeme, a žene povremenom na djelomično radno vrijeme. Muškarci su također spremniji provesti više vremena na poslovnim putovanjima nego žene.

Uspjeh zadovoljstvo i sreća

Zanimljivo je da razlike među spolovima kakve su zabilježene u prihodima, pozicijama i vremenu posvećenom karijerama nisu identificirane u analizama subjektivnog doživljaja uspjeha, zadovoljstva karijerom i sreće u ljubavi. U svim kategorijama doživljaja osobnog zadovoljstva i muškarci i žene pokazali su istovremeno i visoke i podjednake rezultate.