DOBRO SMIŠLJENA TAKTIKA?

Može li HDZ-ov zakašnjeli kandidat pomrsiti konce favoritima u Zagrebu

16.03.2017 u 15:00

Bionic
Reading

Iako smatra da nema realne šanse probiti se u drugi krug i izaći na megdan s Milanom Bandićem na lokalnim izborima u svibnju, politički analitičar Davor Gjenero smatra da dugo iščekivani kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika Drago Prgomet ima šanse poremetiti odnose snaga u zagrebačkoj Skupštini. Njegov izbor na tragu je progresivne politike Plenkovićeva HDZ-a nakon što su u Varaždinu izabrali za tu stranku atipičnog kandidata, Damira Habijana. Ako novi Plenkovićevi puleni postignu dobar rezultat, Karamarkov 'old school' HDZ bit će stvar prošlosti

Ipak, kao najveći Prgometov nedostatak Gjenero ističe zakašnjeli tajming. Dok su njegovi protukandidati, a pogotovo protukandidatkinje Anka Mrak Taritaš i Sandra Švaljek, praktički mjesecima u kampanji i već su čvrsto zauzele svoje pozicije, Prgomet tek sada, dva mjeseca prije izbora, utrčava u teren.

Gjenero njegovom slabom točkom smatra i činjenicu da je njegova politička pozicija vrlo bliska i Mrak Taritaš i Švaljek. 'Glasovi centra i desnog centra u Zagrebu već su zauzeti. Njemu je najveća konkurencija Sandra Švaljek, stoga njegova kandidatura ide na ruku Mrak Taritaš jer će njezinoj glavnoj oponentici Prgomet uzeti dio glasova pa će se u prvom krugu izbora glavna borba zbivati između njih dvije', dodaje.

Bandić s druge strane računa na biračko tijelo koje je niže obrazovano nego što je to potencijalno Prgometovo glasačko tijelo.

Dobro osmišljena Plenkovićeva taktika

Možda oklijevanje pri isticanju kandidature odmogne Dragi Prgometu, no naš sugovornik smatra da je to dobro smišljena taktika šefa stranke Andreja Plenkovića.

'Oklijevanje je njegov modus operandi. On nije akter koji naglo donosi odluke, on važe i pušta da vrijeme radi u njegovu korist', smatra Gjenero. Misli da je Plenković mjesecima ranije znao da će pustiti Prgometa u političko borilište u Zagrebu, no procijenio je da za tu odluku nema pripremljen teren u stranci. Pa smo tako svakog tjedna u medijski pomno puštanim probnim balonima imali špekulacije o drugom kandidatu.

'Želimo pomagati ljudima', rekao je sinoć Prgomet, dodajući da zna kako je to bilo u ratu u kojem je sudjelovao kao mladi liječnik, kada je bio spreman otići u minsko polje i izvući neprijateljske vojnike, a o svojima da i ne govori. 'Znam kako je to kada operirate ljude, kada liječite, kada se brinete o njima. Želim isto to raditi i u Zagrebu. Želim da se svaki građanin Zagreba, bio on generacijama u njemu ili se tek doselio, osjeća jednako vrijednim te da ima pravo i jednaku šansu za uspjeh', rekao je. Ovaj otorinolaringolog, kirurg glave i vrata te profesor na Medicinskom fakultetu o svojim ratnim iskustvima napisao je i zbirku priča 'Sakupljač gelera'.

'Svoje konkurente u stranci doveo je u cajtnot. Da je više vremena do izbora, bilo bi i više borbe. HDZ-ovci imaju korporativnu kulturu djelovanja. Znaju da stranku kao brend moraju poštovati i da neposredno pred izbore ne ulaze u sukobe', pojašnjava. Na tom tragu su i prigovori 'neslužbenih izvora iz stranke' da je Prgomet bio s Mostom, da je snimljen na 'tajnom' sastanku sa Zoranom Milanovićem u stanu nekadašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića, da nije odani vojnik, kakvih nebrojeno ima u stranci…

Baš zato Gjenero smatra da Plenković i njegov najbliži suradnik Davor Božinović znaju 'vesti sitni politički vez'.

'On mora konsolidirati HDZ koji je napravio. Vidjet ćemo je li odabir Prgometa, ali i odustajanje od Božidara Kalmete u Zadru te izbor Damira Habijana za kandidata u Varaždinu, početak profiliranja naglašeno europski profiliranog HDZ-a u odnosu na Karamarkov old school HDZ.'

Sve izvjesnija kandidatura Brune Esih, koja je ušla u Sabor kao zvijezda desnice s liste HDZ-a, ne bi trebala zadavati glavobolju Prgometu. 'Esih puca na drugo biračko tijelo, ona je prijetnja Bandiću, ne Prgometu. A Bandić će u prvom krugu ionako pokupiti najviše glasova, tako da će njezini glasovi u drugom krugu izbora opet otići njemu', smatra Gjenero.

S obzirom na to da je i prijašnjih godina HDZ imao problema s izborom kandidata za Zagreb te bi obično birao one za koje se unaprijed znalo da nemaju nikakve šanse, Gjenero smatra da odabir Prgometa nije ista stvar. 'I sada su svjesni da će izgubiti, no gledaju dugoročno, žele pokazati kakvi mogu biti. Da su htjeli izgubiti, izabrali bi Andriju Mikulića za kandidata', zaključuje Gjenero.