devastacija kamenog prstena

Motorima se vozili po Hajdučkim vratima, spomeniku prirode na 2000 metara nadmorske visine

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 25.09.2019 19:31
  • Objavljeno 25.09.2019 u 19:13
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: screenshot Radio Sarajevo

Zbog neodgovornog ponašanja izletnika ozbiljno je ugrožena jedna od najvećih prirodnih atrakcija u Hercegovini Hajdučka vrata, kameni prsten kojega su na planini Čvrsnici stoljećima oblikovali klimatski i geomorfološki čimbenici, a zadnji incident dogodio se prije dva dana kada su se po ovome spomeniku prirode nepoznati mladići vozili s motorima

Kako su izvijestili iz portala Planinarenje, koji su dostavili i video zapis te fotografije skupina mlađih muškaraca je divljala s motorima po vrijednom i rijetkom spomeniku prirode. Ovi postupci su na društvenim mrežama izazvali velike osude, kako od planinara, tako i od svih ljubitelja prirode.

Video zapis najprije su postavili iz kluba Extreme Enduro Mostar, a zatim ga uklonili nakon niza kritika. Planinarenje traži da počinitelji budu sankcionirani, a prirodna atrakcija sačuvana.

"Nažalost od toga nema neke velike koristi osim ako se i nadležne institucije ne potrude sačuvati Hajdučka vrata za barem još jednu generaciju", stoji u priopćenju portala Planinarenje. Hajdučka vrata nalaze se na 2000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovčeve, poznate heroine iz vremenska osmanske okupacije, na istočnom dijelu Čvrsnice.

Radi se o kamenom prstenu - otvoru u stijeni, promjera oko 5 metara koji je nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Aktivisti upozoravaju kako je ovaj prirodni spomenik prilično oštećen te vrlo lako može doći do urušavanja. Navode kako bi eventualno urušavanje ovoga spomenika moglo biti fatalno jer se ispod nalazi strma litica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!