SVEUČILIŠTE SJEVER

Mostu se dogodio neobičan gaf: Glasali protiv svog zakona, kažu da nisu čuli od buke

30.04.2018 u 11:44

Bionic
Reading

Iako su predlagali da Sveučilište Sjever izmijeni sjedište i ime, zastupnici Mosta prilikom glasovanja u petak glasali su protiv svog zakona. Zbog, kako kažu, buke, napravili su grešku

Mostov Robert Podolnjak je još krajem prošle godine u proceduru uputio izmjene Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Tim izmjenama predlagao je da se promijeni ime Sveučilišta Sjever u Sveučilište u Varaždinu, te da se sjedište, koje se trenutno nalazi u Koprivnici prebaci u Varaždin.

Podolnjak je u prijedlogu argumentirao da većina javnih sveučilišta imena nosi prema gradovima u kojima im je sjedište. Iako Sveučilište Sjever ima dva studijska centra, onaj u Varaždinu i Koprivnici, više studenata pohađa programe u Varaždinu pa je predložio da se sjedište prebaci u taj grad.

No, kada je u petak došao red za glasanje, Most je glasao protiv svog prijedloga zakona. Naime, na glasanje nije stavljen zaključak 'da se podržava' prijedlog zakona nego zaključak da se 'ne podržava' prijedlog zakona, a Mostovci su automatski glasali 'za'.

Prilikom glasovanja, što se može čuti i u snimci na stranicama Sabora, čak je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković provjerio kako se glasa, a može se čuti i tajnika plenarne sjednice Ivana Bukaricu kako se čudi kako je Most glasao. 'Što su i oni glasali za?', čuje se Bukaricu.

Što se dogodilo, priupitali smo i Most. 'Zbog nerazgovjetnosti, buke i zamora u sabornici, članovi Kluba zastupnika Mosta omaškom su dali glas negativnom mišljenju koji se zakonski prijedlog odbija. Čim je postalo jasno što se dogodilo klub Mosta je zbog posebnosti situacije zatražio od predsjednika Sabora ponovljeno glasovanje, odnosno uvrštavanje korekcije, po uzoru na praksu u Europskom parlamentu', poručuju za tportal u Mostu.

No, iako su zatražili ponovno glasanje, koje i da su izmjenili glasove, ne bi promijenilo konačan rezultat, Jandroković je to odbio, rekavši da se 'glasalo sukladno uobičajenoj praksi'.

  • +12
Sabor izglasao Istanbulsku konvenciju i povjerenje ministrici Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Usamljeni Bernardić protiv Mrsića

No, to nije bilo jedino čudno glasanje u petak. Zamjećeno je bilo i ono šefa SDP-a Davora Bernardića. Naime, u petak su , između ostalog, zastupnici odbili prijedlog dopuna Zakona o doprinosima, kojeg je u saborsku proceduru uputio Mirando Mrsić i zbog kojeg je izbačen iz SDP-a.

Jedini SDP-ovac koji je glasao protiv prijedloga bio je Davor Bernardić, dok je većina drugih bila ili suzdržana ili nije uopće bila u Sabornici, a bilo je i onih koji su bili u dvorani ali se nisu uključili za glasovanje. Mrsiću su podršku pak dali Željko Jovanović, Milanka Opačić, Nenad Stazić, Damir Tomić i Siniša Varga.

Odgovarajući jučer zašto je glasovao protiv prijedloga Miranda Mrsića, Bernardić je istaknuo kako je glasovao po savjesti te dodao kako je Mrsić oblatio SDP.