APSOLUTNI REKORDERI

Mostovci podnijeli čak stotinjak amandmana na rebalans proračuna, evo što bi sve financirali zastupnici

14.06.2021 u 13:58

Bionic
Reading

Na predloženi rebalans državnog proračuna za ovu godinu, saborski su zastupnici i njihovi klubovi podnijeli 117 amandmana, apsolutni rekorderi su Klub Mosta i njegovi zastupnici koji su podnijeli stotinjak amandmana

Trećinu svih amandmana podnio je Miro Bulj koji, tradicionalno, na sam proračun podnosi puno amandmana.

Ovoga puta, uz ostalo, traži da država osigura 200 milijuna kuna za sanaciju laguna u sklopu bivše tvornice vijaka Tvik u Kninu, a da ih uzme sa pozicije Državnog inspektorata.

Traži da se pet milijuna kuna uloži u izgradnju „davno obećanog“ bazena za fizioterapiju u Općoj i veteranskoj bolnici u Kninu, na način da se uzme Direkciji za korištenje službenih zrakoplova.

Isti iznos traži i za hitnu sanaciju rudokopa Slane stine u mjestima Suhač i Karakašica pored Sinja na kojemu se trenutno „nekontrolirano i nezakonito odlaže otpad“, pa predstavlja ruglo i opasnost za taj dio Dalmatinske zagore. Sredstva je našao na poziciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pravilo je da zastupnici, kad traže da se na nekoj poziciji povećaju sredstva, moraju predložiti gdje ih 'skinuti'.

Oprema za KB Split, ceste, navodnjavanje

Sam Klub Mosta, pak, traži da se u plan izgradnje državnih cesta i u proračun uvrsti obilaznica Orebića sa 40 milijuna kuna, da se isti iznos osigura i za brzu cestu Križevci-Koprivnica-Gola, da se za pokretanje navodnjavanja Konavoskog polja izdvoji 10 milijuna kuna, a da se spomenuti iznosi 'skinu', Hrvatskim cestama, odnosno Hrvatskim vodama za administriranje i upravljanje.

Klub traži i 10 milijuna kuna za nabavku dijagnostičke opreme za KB Split, druge bolnice po važnosti u državi, a koja osim bolesnika iz Dalmacije prima i one iz BiH i turiste. Za isti iznos smanjili bi stavku namijenjenu provođenju vanjske politike Hrvatske.

Brojne amandmane podnio je Marin Miletić; traži da država sa 18 milijuna kuna sufinancira izgradnju bioplinskog postrojenja u Rijeci u kojem će se poticati razdvajanje biorazgradivog komunalnog otpada na širem riječkom prestanu. Taj bi iznos 'uzeo' Poreznoj upravi, sa stavke Administracija i upravljanje

Predložio je i da se osigura 400 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju i kompletnu izgradnju kampa dragovoljaca Domovinskog rata „Valter Lulić“, iznos bi uzeo Državnom inspektoratu.

Niz, Dalmaciji okrenutih amandmana, predložio je Ante Kujundžić, traži sredstva za izradu projekte dokumentacije brze spojne ceste Zagvozd-Vinjani Donji, četiri milijuna kuna za sanaciju mosta u Omišu, dva milijuna za osvjetljivanje tvrđave Topana u Imotskom itd.

Nikola Grmoja (Most) traži da se Ministarstvu vanjskih poslova, sa stavke Administracija i upravljanje uzme 30 milijuna kuna i usmjeri za izgradnju Srednjoškolskog centra – kompleksa sa športskom dvoranom u Pločama.

Sanacija šteta od potresa je primarna

Devet amandmana podnio je Klub Zeleno-lijevog bloka, uglavnom su okrenuti sanaciji šteta od zagrebačkog potresa. Sredstva za tu namjenu našli su na pozicijama koje je država namijenila ministarstvima obrane (za borbeno oklopno vozilo) i hrvatskih branitelja (administracija, prikupljanje dokumentacije za financiranje iz EU fondova), ali i ulaganju u investicijski fond Triju mora.

Klub Zeleno-lijevog bloka 'nedopustivim' drži da se smanjuju iznosi za izvannastavne aktivnosti u školama, pa bi ih povećali na račun sredstava namijenjenih Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Čakovcu i Međimurju okrenute amandmane predložila je Boška Ban Vlahek (SDP). Traži po šest milijuna kuna za čakovečke Centar za odgoj i obrazovanje, jedine ustanove za školovanje djece s teškoćama u razvoju u Međimurju i za rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Starog grada. Uzela bi ih s pozicije Izgradnja, kupnja i održavanje zgrada.

Još sredstava za suzbijanje komaraca

Vesna Vučemilović (DP) traži da se za suzbijanje komaraca u Osječko-baranjskoj županiji osigura dodatnih deset milijuna kuna kako bi, ističe, tamošnji stanovnici mogli ovo ljeto normalno živjeti i raditi, jer je suzbijanje komaraca i zdravstveno i gospodarsko pitanje.

Predlaže da se za 300 tisuća kuna povećaju sredstva za izgradnju sigurnog prijelaza za pješake preko cestovno-željezničkog prijelaza u Našičkom Markovcu, a da se za taj iznos smanji poticanje otočnog javnog cestovnog prijevoza.

Deset amandmana predložila je Katarina Peović (RF), jednim od njih traži da se iznos za zdravstveno i mirovinsko osiguranje umjetnika poveća za 6, 8 milijuna kuna, a da se za taj iznos smanji ulaganje u opremanje borbenim vozilom pješaštva na gusjenicama.

Predlaže da se u stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, uz planiranih 380 tisuća uloži još pola milijuna kuna, a taj iznos uzme Ministarstvu obrane za duhovnu skrb.

Predlaže i da država više ne financira obilježavanje sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, odnosno da predviđenih 100 tisuća kuna 'svede' na nulu, a taj iznos usmjeri u Spomen područje Jasenovac i obilježavanje antifašističke borbe u Hrvatskoj.

O amandmanima na proračun, Hrvatski sabor će se izjašnjavati u četvrtak, a glasovati u petak.