gradska skupština

Mostov Goluža: Gradonačelnik Tomašević prvi put je javno kapitulirao

30.09.2021 u 16:28

Bionic
Reading

Nestranački gradski zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža istaknuo je u četvrtak da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prvi put "javno kapitulirao" jer je u hitnu proceduru uvrstio točku da se reorganizacija Gradske uprave odgađa sa 31. listopada na 1. siječnja 2022.

"To je kapitulacija jer smo gradonačelnika kad je 'preko koljena' bez ikakvih ozbiljnih studija donosio plan reorganizacije Gradske uprave upozorili da to s pravne strane neće biti moguće, da je bolje da još pričeka, da bolje analizira situaciju i da onda napravi cjelovitu reorganizaciju i da se s njom krene od sljedećeg proračunskog razdoblja. Nažalost nije nas u tome poslušao", rekao je Goluža na konferenciji za novinare u stanci sjednice Gradske skupštine.

Goluža kaže kako konstanta u radu Gradske uprave, koju su mogli tolerirati do danas, činjenica da se stalno osvrću na zadnjih 20 godina i retorikom kako se u prošlih 20 godina ništa nije učinilo nastoje braniti situaciju da se sada ne žele hrabro i pravovremeno uključiti u rješavanje određenih problema.

Klub Mosta je na dnevni red Gradske skupštine poslao prijedlog o pokretanju procedure za donošenje novog Prostornog plana Grada, a ako Tomašević to neće podržati, dovest će se ponovno u situaciju da će kroz određeno vrijeme morati kroz hitnu proceduru donositi neke točke dnevnog reda, smatra Goluža.

Za rebalans gradskog proračuna, koji je glavna tema današnje sjednice Gradske skupštine, Goluža je rekao da se radi "isključivo o tehničkom pitanju".

"Mi se zapravo danas suočavamo s promašenim ekonomskim politikama kojih su bili svjesni zastupnici kad su već izglasavali taj proračun. Radi se o kozmetskim promjenama koje suštinski ništa važno ne mijenjaju u financiranju Grada Zagreba", ocijenio je.

  • +10
Sjednica zagrebačke Skupštine o rebalansu gradskog proračuna Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Goluža je rekao je da su u Klubu gradskih zastupnika Mosta ipak i to željeli iskoristiti i dali su određene amandmane koji bi unaprijedili svakodnevni život građana Zagreba.

"Mi ćemo danas ponuditi određena rješenja i prijedloge i nadam se da gradonačelnik Zagreba pokazati da je barem djelomično onoliko uključiv koliko je vapio za uključivošću dok je bio u oporbi", poručio je.

Vezano za proračun za iduću godinu, Goluža kaže da će za Most povećanja cijena komunalnih usluga biti zadnja opcija o kojoj će razmišljati, a da bi o njoj razmišljali Grad će trebati napraviti značajne uštede i racionalizaciju u radu i Gradske uprave i gradskih poduzeća.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika Mosta Marko Sladoljev najavio da Most neće podržati rebalans proračuna. Rekao je i da su jedini oporbeni klub koji je podnio amandmane na rebalans proračuna, a što, kako kaže, govori da su jedina prava oporba gradonačelniku.

Kaže i da su ostali neugodno iznenađeni da Tomašević nije prihvatio njihov amandman o povećanju satnice asistentima u nastavi s 25 na 30 kuna, jer se radi o iznosu od samo 1,4 milijuna kuna, dok s druge strane gubitašima, kao što je ZET, daje milijune kuna.

Gradski zastupnik Mosta Lovro Marković rekao je kako se smanjuje proračun za Savjet mladih grada Zagreba te programi za financiranje mladih poduzetnika - inovatora kroz Zagrebački inovacijski centar na Velesajmu te mu se čini da politika ne ide u interesu mladih i poduzetnika.

Vezano za prijedlog izmjena odluke o stipendijama koje je gradonačelnik uputio u javno savjetovanje, Marković kaže da se smanjuju stipendije za izvrsnost od iduće godine, što pokazuje da Tomašević ne shvaća osnovni problem - da nikada nije bio veći pritisak na visokoobrazovane mlade ljude da napuste Hrvatsku.