skupština grada

Usvojen rebalans proračuna Grada Zagreba. HDZ nezadovoljan, poručio Tomaševiću: Ljude boli briga čime dolazite na posao, oni žele vidjeti rješenja problema

30.09.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba usvojila je s 27 glasova 'za' dok je protiv bilo 15 zastupnika rebalansa gradskog proračuna koji umjesto dosadašnjih 14,03 milijarde kuna iznosi 13,99 milijardi kuna

U rebalans se išlo prvenstveno jer je bio prenapuhan, odnosno u 2021. godini planirana je prodaja Zagrepčanke, Gredelja i Paromlina u iznosu od 1,1 milijarde kuna, za što u ovoj godini nisu poduzete nikakve pripremne radnje i neće se moći realizirati do kraja godine, pa se nametnula nužnost uravnoteženja proračuna.

Kako je pojasnio gradonačelnik Tomislav Tomašević, iako su napravili uštede od 400 milijuna kuna, njih su u konačnici pojeli kosturi iz ormara, odnosno troškovi za koji su znali da će se dogoditi, ali nisu bili ucrtani u proračun.

Očekivano, protiv rebalansa bio je HDZ, pa je tako Mislav Herman ispred kluba HDZ-a i HSLS-a kazao da oni na proračun neće uložiti amandmane.

‘Ulagati amandman na ovakav financijski dokument značilo bi, vrlo jednostavno, slaganje u potpunosti novog dokumenta, što nije naš posao’, kazao je Tomaševiću, uz dodatak da kasni s donošenjem rebalansa tri mjeseca, s obzirom na to da ga je najavio za srpanj.

Iz HDZ-a su Tomaševića podsjetili da je najavljivao uštedu od 3,6 milijardi kuna.

‘A ova ušteda koju danas predstavljate od 37,5 milijuna ravno je 99 posto manje od onog što ste najavljivali. Ono što je nama uistinu žao, ne toliko vas koliko onih koji su vam poklonili toliko velik broj glasova, jer se svakoga dana raskrinkavate u vlastitoj nesposobnosti vođenja nečeg ovako velikog kao što je Grad Zagreb’, kazao je Herman.

Smatra da je uštede na programima komunalne infrastrukture u vrijeme u kojem sjeverna Trešnjevka pliva pod vodom suvišno komentirati.

Poručio je Tomaševiću da su Milan Bandić i prošla uprava iza nas i da počne nešto raditi umjesto da cvili.

Davor Filipović (HDZ) Tomaševiću je rekao kako ‘ljude boli briga kako gradonačelnik dolazi na posao, nego da žele vidjeti konkretna rješenja gorućih problema u gradu’.

Nezavisni Renato Petek mišljenja je da rebalans konačno prikazuje stvarno stanje financija i da je u situaciji kakva jest vlast učinila ono što je mogla.

‘To je da imamo prikaz stvarnog stanja stvari. Očekujem za iduću godinu vidjeti detaljne troškove izvanproračunskih korisnika svih ustanova, a onda ćemo vidjeti postoje li još nekakvi troškovi na koje se nije ukazivalo’, pojasnio je Petek.

  • +10
Sjednica zagrebačke Skupštine o rebalansu gradskog proračuna Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic