NEIZBOR GRADONAČELNIKA

Mostar u blokadi zbog štrajka gradskih ustanova

16.11.2009 u 12:16

Bionic
Reading

Sve mostarske gradske ustanove u ponedjeljak su prestale s radom zbog općeg štrajka u kojega su stupili predstavnici sindikata koji prosvjeduju radi neprihvaćanja proračuna za 2009. i zbog neizbora gradonačelnika na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Mostara

MOSTAR - U ponedjeljak ne rade svi uredi gradske uprave, matični uredi, vatrogasci, a sindikati dječjih vrtića ujutro su održali štrajk upozorenja. Ne odgađaju se samo vjenčanja koja su ranije dogovorena.

"Nije nam je drago što smo primorani na ovakve aktivnosti koje će opet ponajviše osjetiti sami građani, ali to je jedini način da dobijemo svoja prava i da se iznađe rješenje, te da konačno ovaj grad počne funkcionirati", rekao je predsjednik sindikata Gradske uprave Mostar Emir Topuz.

Osudio je ponašanje vijećnika mostarske gradske uprave koji nisu prihvatili proračun na posljednjoj sjednici jer bošnjački vijećnici donošenje proračuna uvjetuju izborom gradonačelnika.

Zbog neprihvaćanja proračuna dovedena je u pitanje isplata plaća, kao i funkcioniranje gradskih institucija.

Za utorak su vatrogasci iz Mostara najavili blokadu magistralne ceste M-17, najvažnije prometnice koja Sarajevo povezuje s Mostarom.

Više od 13 mjeseci od održanih općinskih izbora u Mostaru nije izabran gradonačelnik. Stranke se ne mogu usuglasiti hoće li na čelu grada biti Hrvat Ljubo Bešlić ili Bošnjak Suad Hasandedić.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je poduzimanje koraka kako bi se riješila mostarska kriza.