usmjereno na dužnosnike

Most za zatvorske kazne onima koji ne dostavljaju dokumente Saboru

12.10.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Saborski Klub Mosta predložio je u utorak izmjene Kaznenog zakona kako bi se uvele zatvorske kazne za državne dužnosnike i ostale koji odbiju dostaviti traženu dokumentaciju ili daju lažni iskaz pred radnim tijelima Sabora te Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

"Obzirom da dužnosnici nisu dostavljali dokumentaciju koju je od njih tražilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ili saborsko tijelo Antikorupcijsko vijeće, a time su otežali dokazivanje i donošenje odluka, odlučili smo predložiti izmjene Kaznenog zakona", kazao je Mostov zastupnik Nikola Grmoja na konferenciji za novinare u Saboru.

Sankcioniranje za nedostavljanje dokumentacije i davanje lažnog iskaza, ustvrdio je Grmoja, itekako bi doprinijelo odlučnijoj borbi protiv korupcije.

  • +4
Nikola Grmoja Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

"Da je to bilo na snazi ranije, zatvorom od šest mjeseci do pet godina bio bi kažnjen premijer Andrej Plenković zbog nedostavljanja dokumentacije 'sa stranačke fešte u Helsinkiju', kao i bivša ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić i sadašnji ministar Goran Grlić Radman zbog nedostavljanja putnih naloga i nalaza inspektora vezano uz pronevjere u veleposlanstvu", poručio je.

Grmoja je dodao kako bi glavni inspektor Ministarstva vanjskih poslova Damir Božić bio kažnjen zbog davanja lažnog iskaza, konkretno pred Antikorupcijskim vijećem.