sve manje novorođenih

Most: Hrvatska nestaje u demografskom slomu

28.01.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Mosta Slaven Dobrović i Sonja Čikotić upozorili su u utorak na demografski slom Hrvatske koja nestaje i u kojoj, kako su istaknuli, godišnje nedostaje 15.000 novorođenih da bismo bili na nuli

'Hrvatska nestaje, godišnje nedostaje 15.000 novorođenih da bismo uopće bili na nuli i svakom je jasno da se radi o demografskom slomu', istaknuo je Dobrović na konferenciji za novinare u Saboru.

Vladajućima su puna usta demografije, očekivali smo niz demografskih mjera, ali imamo samo Zakon o porodiljnim naknadama, koji je zapravo mlaka mjera s izrazito restriktivim pristupom i u potpunom nesrazmjeru s veličinom demografskog problema, kazao je Dobrović.

Govoreći o drugim mjerama, ustvrdio je kako HNS voli subvencioniranje kredita, jer to vole bankarski i građevinski sektor, a rezultat je porast cijena nekretnina. 'Što je sa cijenom stanova i činjenicom da je subvencija praktički pojedena s porastom cijene stana, što je s podivljalim najamninama koje mladi bračni par s nižim primanjima ne može plaćat', zapitao je Dobrović.

Podsjetio je da je Most izradio zakonski prijedlog koji puno cjelovitije rješava demografski problem, s nizom mjera koje su međusobno povezane i idu za jačajem obitelj kao osnovne jedinice svakoga naroda.

Sonja Čikotić je podsjetila na Mostov prijedlog izmjena Zakona o rodnim i roditeljskim potporama iz studenog 2018. godine, koji još nije stigao na raspravu u Saboru.

'To je gorući problem, pogotovo u Slavoniji odakle čitave obitelji odlaze u Irsku ili Njemačku. U proljeće prošle godine pompozno je najavljeno stotinu mjera i ako ćemo računati ovu jednu, pitam gdje ostalih 99', kaže Čikotić.

Dok Vlada predlaže da rodiljne i roditeljske potpore i dalje ostanu 2328 kuna, Most predlaže da minimalna naknada za sve žene u Hrvatskoj bude 3991 kunu, nevezano za njihov radni status, a onima koji imaju veće plaće da se isplaćuje puna plaća tijekom prve godine života djeteta.

Most također predlaže da roditeljski dopust mogu koristiti bake i djedovi, i da im to bude plaćeno.