USUSRET PRIMIRJU

Moskva tvrdi da ne podržava Asada, a Tursku optužuje za imperijalizam

25.02.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Rusija ne podržava režim predsjednika Sirije Bašara Al Asada, ali dijeli njegove ciljeve u borbi protiv terorizma, izjavila je danas glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, a prenose svjetske agencije

'Govorimo kako se ne može isporučivati oružje nezakonitim formacijama zaobilazeći Damask te kako je velika greška izvana smjenjivati režim. Međutim, u borbi Damaska i oporbe mi nismo stali ni na čiju stanu. Štitili smo suverenitet Sirije i međunarodno pravo', izjavila je Zaharova dodajući kako u borbi protiv tzv. Islamske državeMoskva podržava sirijsku oporbu i Kurde.

Prema njezinim riječima, pokušaji da se sačuva i sruši režim izvana put je bez konkretnog cilja.

'Umjetna tvorevina neće dugo trajati, čuvali je ili ne. Nijedan model, pogotovo ne onaj koji razbija izvana neće biti pravi model za državu. To je poguban put, a takvih je primjera mnogo', kazala je Zaharova.

Govoreći pak o politici Turske u cjelini, Zaharova je podsjetila kako stručnjaci smatraju da Ankara pokušava obnoviti Osmansko Carstvo

'U posljednje vrijeme turska politička elita zaista daje razlog da se poslušaju oni koji smatraju da Turska počinje oživljavati carske ambicije. Ako je to tako, prvotno želim podsjetiti što je donijela osmanski imperij europskim državama koje sada šute ne ocjenjujući bilo koje akcije Ankare. Kao drugo, valja podsjetiti kako je ta priča završila za Osmansko Carstvo. I još jedan detalj. Dok je postojalo, Osmansko Carstvo nazivali su bolesnikom Europe. Želi li Turska da je opet tako zovu. U to zaista sumnjam', zaključila je Zaharova.

Istovremeno s ocjenama glasnogovornice ruske diplomacije javnosti se danas obratio i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov koji je izjavio kako će vojni dužnosnici Rusije i SAD-a zajedno na kartama odrediti teritorije na kojima su aktivne skupine protiv kojih se neće voditi borbene akcije.

'Do sutra u podne sve sukobljene snage trebaju nama i američkim partnerima potvrditi svoju privrženost prekidu vatre. Ruski i američki vojni dužnosnici zajedno će na kartama odrediti područja aktivnosti određenih skupina protiv kojih regularna sirijska vojska, rusko ratano zrakoplovstvo i koalicija na čelu sa SAD-om neće voditi borbene operacije', kazao je Bogdanov na novinarskoj konferenciji 'Bliski istok: od nasilja do sigurnosti' u okviru diskusijskog kluba Valdai.

Podsjetimo, Rusija i SAD postigli su sporazum o primirju u Siriji. Primirje treba stupiti na snagu ove subote, ali se ono neće odnositi na ISIL, Frontu Nusra te druge terorističke organizacije.

Unatoč dogovorenom primirju i suradnji Moskve i Washingtona u postizanju mira u Siriji, danas je službeni predstavnik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov prilično oštro prokomentirao izjavu glasnogovornika PentagonaPetera Cooka kako je prekid vatre u Siriji test za rusku vlast, pozvavši pritom svojeg američkog kolegu da smanji doživljaj.

'Gospodine Cook, nedavno ste iz nekog razloga objavili da je prekid vatre u Siriji test za rusku vlast. Savjetovao bih gospodinu Cooku da smanji doživljaje i usredotoči se na djelatnosti vezane za Pentagon, što njemu kao osobi bez vojnih znanja, za razliku od njegovih prethodnika nije lako. Stoga on i želi kompenzirati svoje neuspjehe velikim glupostima. Trebao bi biti skromniji i profesionalniji', poručio je Konašenkov Cooku na brifingu ruskog ministarstva obrane o sporazumu Rusije i SAD-a o prekidu vatre u Siriji.