kemijsko oružje

Moskva niječe da je razvila nervni otrov Novičok

15.03.2018 u 18:09

Bionic
Reading

Moskva nije nikada razvijala, uključujući razdoblje bivšeg SSSR-a, programe kemijskog oružja Novičok, koji se spominje u vezi trovanja bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, rekao je u četvrtak jedan visoki ruski diplomat

'Nije postojao nikakav program razvoja kemijskog oružja pod nazivom Novičok ni u vrijeme SSSR-a niti u Rusiji', rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Riabkov.

Po njegovim riječima, Rusija je uz to prekinula sva istraživanja kemijskog oružja nakon ratifikacije Konvencije o zabrani kemijskog oružja i uništila sve njegove zalihe.

Nervni otrov Novičok navodno su u najvećoj tajnosti razvili sovjetski znanstvenici 1970-ih i 1980-ih godina. Njegovo postojanje otkrio je jedan od njegovih 'očeva', Vil Mirzaianov (83), koji je danas u egzilu u SAD-u. Tada je po vlastitom priznanju sudjelovao u tom tajnom vojnom programu u Državnom institutu za organsku kemiju i tehnologiju.

London optužuje Rusiju da je Novičokom otrovala bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju, koji su 4. ožujka smješteni u bolnicu u teškom stanju. Zbog toga je protjerao 23 ruska diplomata i zamrznuo bilateralne kontakte s Rusijom.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin sazvao je u četvrtak sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog tog slučaja.

'Izrazili su veliku zabrinutost zbog destruktivne i provokativne pozicije britanske strane', priopćio je Kremlj.

Sastanku su nazočili premijer Dmitrij Medvedev, ministar obrane Sergej Šojgu, ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ravnatelji tajnih službi, predsjednici oba doma parlamenta i još nekoliko drugih visokih dužnosnika.