jasna poruka

SAD izravno proziva Rusiju zbog trovanja bivšeg špijuna i njegove kćeri

15.03.2018 u 12:17

Bionic
Reading

Američka veleposlanica u UN-u Nikky Haley okrivila je Rusiju za trovanje bivšeg ruskog špijuna i njegove kćeri u britanskom gradu Salisburyju

Američka administracija krivi Rusiju za prošlotjedni napad na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju, jasno je poručila američka veleposlanica u UN-u Nikky Haley s jučerašnjeg izvanredno sazvanog sastanka Vijeća sigurnosti u Londonu, prenosi CNN.

Prozvala je Rusiju zbog teškog kršenja međunarodnog prava i zatražila čvrstu međunarodnu reakciju, a to je prvi put da je neki američki dužnosnik izravno okrivio rusku vladu za ovu aferu.

  • +4
Vijeće sigurnosti Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ako smjesta ne poduzmemo konkretne mjere da se to riješi, Salisbury neće biti posljednje mjesto na kojem smo svjedočili uporabi kemijskog oružja. Ubuduće bi se moglo koristiti i u New Yorku ili u gradovima bilo koje države čiji predstavnici sjede u ovom vijeću', zaključila je Haley.

Podsjetimo, Velika Britanija smatra da iza pokušaja ubojstva bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri nesumnjivo stoji Rusija jer je nervni otrov novičok razvijen upravo ondje te ga, kako tvrde, nije moguće replicirati u nekom inozemnom laboratoriju.

  • +15
Ruski predsjednik Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kao odgovor na slučaj Skripal, britanska premijerka Theresa May najavila je kako će iz zemlje protjerati 23 ruska diplomata, dok ruski predsjednik Vladimir Putin uporno odbacuje sve optužbe.