UOČI ŠKOLSKE GODINE

Mornar: U školstvu neće biti rezova, ali vjerojatno ni povišica

04.09.2015 u 23:40

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar u Dnevniku Nove TV komentirao je značajnost obrazovanja za budućnost zemlje, daljnji razvoj reforme školstva, a otkrio je i planove o uvođenju devetogodišnjeg osnovnog školovanja

Uoči početka školske godine ministar obrazovanja uputio je poruku i učenicima i roditeljima.

'Učenicima poručujem da budu vrijedni, da uče, jer uče radi svoje budućnosti. Sustav vrijednosti u kojem je znanje na prvom mjestu, počeli smo uspostavljati. Kad oni dođu u dob za zapošljavanje, bit će u potpunosti uspostavljen i onda će se vidjeti da se sve to skupa isplatilo. Roditelje molim da se bave sa svojom djecom, da budu s njima strpljivi, a sve sudionike u prometu, a posebno prvašiće, molim za oprez', kazao je Mornar za Novu TV.

S obzirom na to da nastavnici žele ista prava kao i liječnici, Mornar je morao i odgovoriti na pitanje hoće li biti ikakvih rezova i kako će se financije rasporediti u proračunu.

'Vjerujem da neće biti rezova, obrazovanje je previše značajno za budućnost zemlje da bi se na njemu štedjelo i rezalo. Hoće li biti u ovom proračunu sada mjesta za povišicu plaće, to ćemo vidjeti. Razgovarat ćemo s premijerom, ali trebamo misliti u ovom političkom trenutku. Izbori su vrlo blizu i neka povišica u ovom trenutku znači ostavljanje velike obaveze sljedećoj vladi, a mogle bi se i pogrešno protumačiti', kazao je Mornar.

Kazao je kako vjeruje da će sljedeće godine biti novca za Oskare znanja, dodavši kako su i ove godine održani s puno manje novca.

Poručio je da reforma kurikuluma napreduje, odnosno da je 'postignut neki stupanj gotovosti okvira nacionalnog kurikuluma'.

'Naš je sustav obrazovanja preopterećen je faktografijom, činjenicama. Mi idemo prema razumijevanju rješavanja problema i prema pripremi za cjeloživotno učenje', rekao je Mornar.

Upitan hoće li Hrvatska uvesti devetogodišnje osnovnoškolsko školovanje, Mornar je odgovorio potvrdno. 'To je u strategiji. Kada - vidjet ćemo, ali negdje 2018/2019, tu su negdje eksperimentalne provedbe planirane, a onda slijedi i puna provedba. To su napravile manje više sve zemlje. Hrvatska je zemlja u kojoj se praktički najkasnije ide u školu od gotovo svih europskih zemalja i mi moramo ići u tom smjeru', kaže Mornar.

Prokomentirao je i apel pravobraniteljice za djecu koja je Ministarstvu i Hrvatskoj biskupskoj konferenciji preporučila da se provede nadzor nad sadržajima udžbenika za vjeronauk i poduzmu potrebne radnje radi, kako piše, otklanjanja diskriminatornih sadržaja prema djeci koja nisu vjernici.

'Mi ćemo to svakako napraviti. Nastojat ćemo da sva djeca imaju jednake uvjete da djeca dobiju alternativu. Djeca koja ne žele na vjeronauk, moći će dobiti alternativu', rekao je Mornar.

Upitan kakve instrumente ima da se sljedeće godine ne ponove skandali koji su obilježili ovogodišnju državnu maturu, Mornar je rekao: 'Bila bi velika šteta da taj, odnosno, nekoliko događaja koji su i graničili i prešli granicu kriminala, baci sjenu na, ja mislim, najuspješniji projekt koji je hrvatski obrazovni sustav ikada imao. Mi moramo djelovati tako da se to ne ponovi, povećati standarde sigurnosti, ali dodao bih i da treba ići i u smjeru reforme državne mature, da manje pita faktografiju, da pita više rješavanje problema, provjerava razmišljanje i funkcionalnu pismenost.'