KURIKULARNA NA ČEKANJU

Mornar najavio ostavku, Radman otkrio zašto je uskratio podršku Jokiću

26.05.2017 u 12:48

Bionic
Reading

Bivši ministar znanosti Vedran Mornar, član Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje je predložilo imenovanje članova Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, najavio je mogućnost ostavke u PSP-u ukoliko se pokaže da ima još nepravilnosti u procesu odabira novog sastava ERS-a. Mornar smatra da bi natječaj trebalo poništiti

Mornar je u izjavi za novinare otkrio da PSP nije održao sjednicu od izbora, a iduća bi trebala biti u četvrtak.

'Ne znam, meni se ne sviđa kako je sve to skupa napravljeno. Vidjet ćemo kako dalje', rekao je Mornar, potvrđujući tvrdnje Josipa Milata koji je zbog proceduralnih makinacija već podnio ostavku u PSP-u, da je proces bio netransparentan.

'Tražio sam da bar znam imena kandidata koji su se prijavili i dobio sam 10. svibnja odgovor 'sve u svoje vrijeme'. Ponovno sam 15. svibnja tražio imena, dobili smo ih 17. svibnja, pa sam tražio njihove biografije i akcijske planove. Istog dana dobio sam najavu da će to učiniti čim to prikupe i obrade, a idućeg dana da zbog zaštite osobnih podataka to ne možemo dobiti u elektroničkom obliku, nego možemo doći gledati u Ministarstvo. Predložili su da to učinimo dva sata prije sjednice', ispričao je Mornar.

U međuvremenu, akademik Miroslav Radman, također član PSP-a, u izjavi za HTV objasnio je zašto je glasovao za imenovanje Jasminke Buljan Culej za voditeljicu ERS-a.

'Imao sam priliku ovdje u Splitu upoznati kandidatkinju tako da je kod mene bio neuravnotežen dojam jer nisam upoznao gospodina Jokića i ponudio sam da se glasuje o povjerenju grupi koju je vodila akademkinja Žic Fuchs. Ja sam, zbog toga što sam upoznao kandidatkinju, glasovao za nju. Mislim da će to dobro odraditi i organizirati, ali bio sam uskraćen u osobnom kontaktu s gospodinom Jokićem', izjavio je Radman.

Rekao je i da je on ponudio da ne sudjeluje u izboru, čak i da ne bude više član PSP-a, zbog toga što nije znao da će rad 'biti toliko koncentriran u kratkom vremenu'. Za to vrijeme on je imao predavanja u Parizu, tako da je bio samo na prvom i zadnjem sastanku PSP-a, kao i u kontaktu mailom.

Podsjetimo, neopozivu ostavku na mjesto člana PSP-a dosad je podnio jedino splitski profesor Josip Milat, dan nakon što je objavljeno da je za predsjednicu ERS-a imenovana Jasminka Buljan Culej.

'Izbor voditelja i članova ekspertne skupine (ERS) rezultat je, formalno održivih, ali ipak pravnih proceduralnih makinacija. Zahtjev nas nekolicine da u izboru voditelja i članova sudjeluju svi članovi PSP-a tajnim glasovanjem većinom od šest glasova nije prošao. O prijedlogu uže skupine, koja je po svojoj savjesti, mada ne i jednoglasno, predložila voditelja, glasovalo se javno po načelu 'uzmi ili ostavi'. Moje pisano upozorenje nadležnom u Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a za to su se zalagali još neki članovi PSP-a, na neodrživost takvog postupka bilo je bezuspješno', priopćio je, između ostalog, Milat.