NOVI MODEL

[FOTO] MORH stipendira maturante za karijeru vojnog pilota, ovo je prva generacija

10.10.2020 u 21:59

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane potpisalo je u subotu ugovore o stipendiranju sa šest učenika četvrtih razreda srednjih škola, budućim stipendistima vojnim pilotima.

Riječ je o novom modelu stipendiranja učenika srednjih škola koji su zainteresirani za karijeru vojnog pilota, odnosno studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti, izvijestili su iz MORH-a.

Nakon prijave na javni natječaj za stipendiranje u veljači ove godine šest učenika je uspješno prošlo odabirni postupak za stipendiste-vojne pilote - od psihologijskog ispitivanja i provjere tjelesne spremnosti do liječničkog pregleda i selekcijskog letenja. Time su, kako je istaknuto, stekli sve potrebne uvjete kako bi postali stipendisti Ministarstva obrane, odnosno stipendisti-vojni piloti.

  • +14
Budući piloti MORH-a Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Antonia Trupinić

"Njihov sljedeći korak je prijava polaganja ispita državne mature u skladu s traženim ispitima za smjer Aeronautika, te odabir Fakulteta prometnih znanosti, smjer Aeronautika, modul vojni pilot. Paralelno s prijavom na Fakultet, trebaju se prijaviti i na javni natječaj koji će Ministarstvo obrane RH raspisati za akademsku godinu 2021./2022. za upis kandidata na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija (3+2 god.) Aeronautika – vojni pilot Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, zajedno s ostalim kandidatima – učenicima 4. razreda srednje škole koji će tek prolaziti cijeli odabirni postupak", stoji u priopćenju.

Potpisivanju ugovora u vojarni "Pukovnik Marko Živković", uz obitelj i prijatelje, nazočili su i načelnik Operativnog odjela Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Željko Ninić, načelnik Odjela za provedbu izobrazbe Ministarstva obrane RH brigadir Goran Wagner, te djelatnici Zapovjedništva HRZ-a.

Brigadir Ninić rekao je kako je ponosan na hrabrost i odlučnost novih kandidata za vojne pilote i poručio kako i sami moraju biti ponosni na svoj uspjeh koji je tek prva stepenica na putu do njihovog novog ureda koji je sve, samo ne običan.

"Poziv vojnog pilota nije za svakoga, ne čuju ga svi, zato vas ovdje danas nema mnogo. Svi koji ste tu, zasluženo ste ovo ljeto proveli u kabini aviona i zasluženo ste potpisali ovaj Ugovor...Vi ste naši prvi stipendisti za vojne pilote, prva generacija koja je uspješno provela selekcijsko letenje prije završetka srednje škole“, istaknuo je brigadir Ninić.

Osamnaestogodišnji Kristijan Barić rekao je kako je njegov san let borbenim nadzvučnim avionom, a ova stipendija bit će mu potpora i podsjetnik za ulazak u obitelj Hrvatske vojske, te ostvarenje svih njegovih želja i snova, neki od njih vide se kao članovi akro grupe „Krila Oluje“.