LUKA BEBIĆ

'Morali smo reagirati na pokušaj prejudiciranja granice'

20.02.2009 u 16:21

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas da je Sabor morao svojim zaključkom reagirati na onaj slovenskog Državnog zbora, kojemu je nakana, ustvrdio je, prejudicirati državnu granicu.

'Svakako je trebala reakcija Hrvatskog sabora zato što je Državni zbor prije dva dana donio svoj zaključak kojemu je nakana prejudiciranje granice s Hrvatskom', rekao je Bebić novinarima nakon što je zaključio saborsko zasjedanje.

'Mi smo morali na to odgovoriti, doduše vrlo umjereno, uravnoteženo, kako je usuglašeno među svim klubovima zastupnika', dodao je.

Bebić je istaknuo kako je Hrvatska u međunarodnim raspravama sustavno bila optuživana da prejudicira granicu sa Slovenijom, da je to bio i razlog zašto je Slovenija blokirala hrvatske pregovore o članstvu u EU, ali da se sada potvrdilo kako granicu prejudicira Slovenija, a ne Hrvatska.

'Kao što se vidi, Hrvatska nije prejudicirala granicu, ni sada u svom odgovoru Državnom zboru, već je to učinio Državni zbor sa zaključcima koje je utvrdio', rekao je.
'Mi smo se morali na to referirati i odgovoriti na takva stajališta. No, ne želimo dolijevati ulje na vatru, mi mislimo da je Slovenija prijateljska susjedna zemlja i nema razloga da ne surađujemo u okvirima EU i NATO-a', kazao je Bebić.

Naglasio je kako treba smiriti tenzije, te istaknuo kako očekuje da će Slovenija prestati s blokadom hrvatskih pregovora s EU i usporavanjem hrvatskog puta u NATO, 'jer to postaje problem Slovenije više nego Hrvatske'.

Bebić je napomenuo kako je stav Hrvatske da, budući da bilateralni pokušaji rješavanja graničnog spora nisu dali rezultata, taj spor treba rješavati pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Izvijestio je da je još prije godinu dana u kontaktima s predstavnicima slovenskog parlamenta predlagao međuparlamentarne razgovore o graničnom sporu, ali da sa slovenske strane za to nije bilo sluha.

'Očito se smatralo da nije važno ono što će reći Hrvatski sabor, kao da to nije bitno', rekao je Bebić.

Predsjednik Sabora najavio je da će u ponedjeljak, u saborskoj Maloj vijećnici, biti održana rasprava o povlasticama saborskih zastupnika (mirovine i plaće), iz koje bi, kaže, trebale uslijediti i Vladine mjere.

Ponovio je kako ostaje pri stavu da bi, zbog krize, saborski zastupnici trebali ostati bez šestpostotnog povećanja plaća koje je i za državne dužnosnike na snagu stupilo s početkom godine, te najavio da će na raspravi biti izneseni podaci o tome kako su pitanja plaća i mirovina svojih parlamentaraca riješile druge, Hrvatskoj slične europske zemlje.

'Pa da vidimo je li to Hrvatski sabor neko čudo neviđeno u svijetu ili je nešto što se da uspoređivati s drugim parlamentima', rekao je Bebić.