ZBOG PRILOGA O MLIJEKU

Monsanto sredio otkaz novinarki?

20.03.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Portal The Daily Beast upozorio je na slučaj američke novinarke Jane Akre, koja je dobila otkaz na Fox News nakon što se u reportaži o sastojcima sladoleda zamjerila GMO-divu Monsantu

Američka novinarka Jane Akre imala je uspješnu emisiju posvećenu političkim i društvenim temama na floridskoj televiziji WTVT, koja je dio postaja u vlasništvu Fox News. Njen se život opasno zakomplicirao kada se kao mlada majka, čija je beba obožavala sladoled, počela zanimati za to što se doista nalazi u mlijeku kojim hrani svoju kćerku.

Akre je krenula raditi reportažu o sastojcima mlijeka te se prvo zapitala što se uopće krije iza kratice rBGH, što stoji za 'bovine growth hormone' odnosno 'goveđi hormon rasta'. Riječ je o sastojku u mlijeku koji proizvodi poznata GMO-kompanija Monsanto, a novinarka Akre se zapitala postoje li studije koje potvrđuju neškodljivost rBGH, naročito kada je riječ o djeci. Monsanto je na sastojku rBGH zaradio milijune te naravno tvrdi da je posve siguran za konzumaciju, no ipak se kompanija angažirala kako bi spriječila emitiranje priloga o sastojcima mlijeka.


Fox News je onda od novinarke zatražio da prepravi dijelove svoje reportaže, što je na kraju kulminiralo s više od osamdeset intervencija u razotkrivajući prilog o sastojcima mlijeka. Fox News je novinarki dodatno zabranio da uopće spomene riječ 'rak' u prilogu, iako je imala izjave uglednih znanstvenika koji su sporni goveđi hormon povezivali s kancerogenošću.

Cijela priča je završila time što je Jane Akre, nakon što je odbila odustati od emitiranja priloga, dobila otkaz s radnog mjesta te je o svemu odlučila informirati američku javnost.