POMOĆ POPLAVLJENIMA

Monsanto Hrvatskoj, BiH i Srbiji donira sjeme kukuruza

18.06.2014 u 11:20

Bionic
Reading

Poznata kompanija Monsanto, koja se između ostaloga bavi proizvodnjom GMO sjemena, pohvalila se na službenom blogu kako je pomogla žrtvama poplava u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Monsanto će poljoprivrednicima u ovim državama donirati sjeme kukuruza u vrijednosti od skoro pola milijuna eura

'Balkanske države se nose s posljedicama najgorih poplava u proteklih 120 godina. Zbog rekordnih padalina u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini u svibnju, najmanje 56 ljudi je izgubilo život dok su desetine tisuća i dalje izvan svojih domova i bez struje. U samo tri dana je palo kiše koliko inače padne u tri mjeseca, što je izazvalo i 300 klizišta, oštećenje ili uništenje 100 tisuća domova te je poremetilo živote više od 500 tisuća ljudi.', objavljeno je na službenom blogu Monsanta za Europu u tekstu pod naslovom 'Monsanto pomaže Srbiji, Hrvatskoj i BiH nakon najgorih poplava u više od stoljeća'.

Monsanto se pohvalio time što je poljoprivrednicima u ove tri države odlučio podijeliti sjeme kukuruza DEKALB, 'kako bi se farmeri oporavili', a akcija je započeta u Srbiji proteklih dana, gdje je donirano sjemena u vrijednosti od 275 tisuća eura, kojim se može zasaditi oko 3.000 hektara zemlje. Uskoro će se sjeme DEKALB podijeliti poljoprivrednicima u Hrvatskoj i BiH, sveukupno u vrijednosti od 445 tisuća eura za države pogođene poplavom.


Osim kukuruznog sjemena, Monsanto će donirati i sjemenke za kupus, rajčice i krastavce u iznosu od 75 tisuća eura kako bi poljoprivrednici 'odmah mogli krenuti u sjetvu na područjima odakle se povukla voda'.

Jose Manuel Madero, šef uprave Monsanta za Europu, Bliski istok i Afriku, izjavio je kako se nada da će poljoprivrednici njegovim sjemenom moći započeti sjetvu za dva tjedna te da u ovakvim situacijama svi trebaju 'pomoći onima koji su u nevolji'. Monsanto pomaže nastradalima u poplavi i unutar tvrtke te će donirati jednak iznos novca kao onaj koji sakupe zaposlenici.

Monsanto je jedna od najpoznatijih svjetskih kompanija koja je ključna u svjetskoj poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji. Zbog zagovaranja GMO-sjemena i proizvoda, mnogi stručnjaci, ekolozi i poljoprivrednici imaju negativne stavove o Monsantu, protiv kojega se vodilo i nekoliko javnih kampanja.