POTPUNA NEIZVJESNOST

Sunak o mogućnosti promjene režima u Moskvi: Pripremljeni smo za lepezu scenarija

26.06.2023 u 19:47

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak je rekao da je "prerano" za odrediti hoće li kaos koji je izazvala pobuna plaćeničke skupine Wagner u Rusiji dovesti do promjene režima ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše u ponedjeljak njemačka agencija dpa

Premijer je rekao da se Velika Britanija priprema za "lepezu" mogućih razvoja situacije nakon što je zaustavljena pobuna, koja je budućnost ruskog predsjednika učinila neizvjesnom.

Vojnici Evgenija Prigožina, šefa Wagnera koji se htio obračunati s ruskim vojnim vrhom, nalazili su se svega 190 kilometara od Moskve prije nego što im je Prigožin naredio da se vrate u baze pošto je postigao sporazum s Kremljom. Putinov ugled predsjednika koji čvrstom rukom upravlja Moskvom narušen je snimkama privatne vojske, koja je napustila Ukrajinu kako bi zauzela vojno sjedište u gradu na jugu Rusije.

Sunak je rekao da se slaže s procjenom američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da je metež razotkrio "prave pukotine" u autoritetu ruskog predsjednika. "To je situacija koju smo promatrali neko vrijeme, u nestabilnosti koju će izazvati ruska nezakonita invazija na Ukrajinu", kazao je Sunak tijekom posjeta gradu Nottinghamu.

Novinarima je na pitanje o tome bi li moglo doći do promjene režima rekao: "Prerano je da se sa sigurnošću predvidi koje će biti posljedice". "No, naravno, mi smo pripremljeni, kao što bismo uvijek bili, za lepezu scenarija", dodao je.

  • +19
Wagnerovci napustili Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kada su ga pitali protivi li se Velika Britanija promjeni vlasti u Moskvi, rekao je: "Pitanja režima u Rusiji mora prije svega rješavati Rusija".

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, koji je razgovarao sa svojim kolegama iz skupine zemalja G7, o situaciji namjerava u ponedjeljak obavijestiti donji dom parlamenta.