PRAVNA ZAVRZLAMA

Bjelovarski sud zaključio: Moguće je da su u pravu i Turudić i policajac

25.09.2019 u 15:40

Bionic
Reading

Općinski sud u Bjelovaru poručuje da je moguće da su u pravu - i sudac Ivan Turudić i policajac Josp Blažević koji ga je kaznio zbog prebrze vožnje sjevernom bjelovarskom obilaznicom

'Naime, princip rada uređaja za mjerenje brzine 'Traffivision', kojim je u ovom konkretnom slučaju bio utvrđen prekršaj prekoračenja brzine izvan naselja vozilom kojim je upravljao sudac Turudić, takav je da policijsko vozilo u kojem se nalazi taj mjerni uređaj, tzv. presretač, praćenjem na većem razmaku iza vozila snimi vozilo u prekršaju, nakon čega se približi snimljenom vozilu radi jasne snimke registarskih pločica pa se tek tada na 'presretaču' uključuju bljeskalice radi zaustavljanja vozila i utvrđivanja identiteta vozača', stoji u odgovoru suda u Bjelovaru N1 televiziji.

Budući da se sudac Turudić kretao brzinom od oko 130 km/h, postoji mogućnost i da neko kraće vrijeme nije zamijetio da ga policijsko vozilo pokušava zaustaviti, a nakon toga se trebao i zaustaviti na nekom pogodnom mjestu a da ne ugrožava druge sudionike u prometu, naveli su.

Da se nije zaustavio nakon dužeg vremena ili da je eventualnim povećavanjem brzine svog vozila pokušao pobjeći policiji, u tom bi se slučaju radilo o prekršaju za koji je propisana kazna od 3.000,00 do 7.000,00 kn, dok je za prekršaj za koji je osuđen sudac Turudić, propisana kazna u fiksnom iznosu od 1.000,00 kn, objasnio je bjelovarski sud.

Sudac Turudić je, kao i svaki drugi građanin, imao mogućnost platiti manju kaznu na mjestu počinjenja prekršaja ili u roku od 8 dana, međutim on je svojim prigovorom na obavezni prekršajni nalog bjelovarske prometne policije inicirao prekršajni postupak, čiji ishod vam je poznat, stoji u odgovoru glasnogovornika Prekršajnog odjela Općinskog suda u Bjelovaru.

Podsjetimo, policajac Josip Blažević na sudu je svjedočio da je sudac Ivan Turudić 20. siječnja ove godine u 16:46 sati snimljen kako se vozi brzinom od 132,5 kilometra na sat na mjestu gdje je ograničenje brzine 80 kilometara na sat. Kad ga je stigao policijski presretač nije se želio zasutaviti.

Zanimljivo je i da, unatoč svjedočenju policajca Blaževića o tome da se Turudić nije želio zaustaviti nakon prvog upozorenja, polilcija nije pokrenula postupak i zbog tog prekršaja. N1 televizija to je upitala PU bjelovarsko-bilogorsku iz koje su odgovorili kako 'nije pokrenut postupak zbog navodnog nezaustavljanja po znakovima ili naredbama policijskih službenika iz razloga što nisu ostvarena obilježja prekršaja iz članka 32. Zakona o sigurnosti prometa na cestama'.

  • +9
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

 'Tog dana bio sam sa ženom u autu. Nekoliko kilometara me je slijedilo vozilo bez ikakvih oznaka na vrlo maloj udaljenosti, što je bilo jako neugodno. Čim su dali znak da je riječ o presretaču, zaustavio sam se, stao sa strane i dao im dokumente. Poslije sam se žalio na rješenje policije', izjavio je Turudić za 24 sata.

 Na prekršajni odjel Općinskog suda u Bjelovaru Turudić je pozivan je četiri puta, ali niti jednom se nije odazvao.

Turudić je zbog prebrze vožnje pravomoćno 20. kolovoza kažnjen s 1000 kuna, odnosno 666,67 kuna ako kaznu plati u roku od 30 dana.