analitičar avdagić

'Moguće je da je Prigožinova smrt lažirana. Vagnerovci će se integrirati u rusku vojsku'

24.08.2023 u 13:44

Bionic
Reading

Pad zrakoplova kod Moskve, u kojem su navodno poginuli Jevgenij Prigožin, šef Wagnera, desna mu ruka Dmitrij Utkin i još pet bliskih suradnika, otvorio je niz pitanja iako ni ono prvo nije riješeno – je li u avionu uistinu bio Prigožin jer službene potvrde toga još nema

Denis Avdagić, politički i sigurnosni analitičar, kaže da ne bi isključio nijednu mogućnost jer se to ipak dogodilo u Rusiji.

'Premalo znamo o tome, a s obzirom na iskustvo iz Rusije i poznavanje svih tih aktera, ne bih isključio da se radi o lažiranoj smrti, bilo od strane Prigožina, bilo na obostrano zadovoljstvo s Putinom', kazao je Avdagić.

Drži da su svi preuranjeno kazali da je to - to i da je mrtav.

'Mislim da treba zadržati dozu sumnje jer je to Rusija i u njoj stvari, nažalost, nikada nisu kakvima se na prvu čine. Uvjerili smo se u to od Gruzije do Ukrajine nebrojeno puta. Njima nikakav problem nije izreći neistinu, pa čak i ako se ona sutra otkrije. To im ne smeta jer neće nitko snositi konzekvence', mišljenja je.

Potom je pojasnio zašto je moguće da je smrt obostrano lažirana.

  • +5
Ostaci zrakoplova / Pogibija Jevgenija Prigožina Izvor: Profimedia / Autor: Vitaliy Shustrov / Sputnik / Profimedia

'Uzmimo u obzir to da su, unatoč svemu što se događalo od onog bizarnog marša prema Moskvi, Putin i Prigožin ostali u dobrim odnosima. Jer Prigožin nije govorio loše o Putinu, nego o korumpiranom i nesposobnom vojnom vrhu. Prigožin se mogao skloniti u hladovinu i lažirati smrt, ali onda bi ispalo da Putin ništa nije poduzeo, čime ispada slabić. U situaciji obostrano dogovorene lažirane smrti, Putin dobiva satisfakciju jer svi o njemu i dalje govore kao o moćniku', smatra Avdagić.

Kaže i da je priča o padu zrakoplova pomalo nevjerojatna iako se, premda rijetko, avionske nesreće događaju.

'Teško će, recimo, biti povjerovati, ako se tako nešto pojavi, da je uzrok bio kvar. Jer sumnjam da se privatni avion za takvu osobu kakva je Prigožin ne bi održavao unatoč sankcijama koje su nametnute u avioindustriji. Šverc cvate u doba rata. Dovoljno je pogledati koliko je povećan uvoz u Kirgistan iz Njemačke. To je frapantno i nema logike osim ako roba ne završava u Rusiji', smatra Avdagić.

Ako je pak Prigožin uistinu poginuo, Avdagić smatra da su stvari u tom slučaju vrlo jednostavne i da će vrlo vjerojatno doći do daljnje integracije vagnerovaca u rusku vojsku.

'Pitanje je što će se događati s pripadnicima Wagnera u Bjelorusiji, jer oni su sad u nezgodnoj situaciji, i što će biti u odnosu s bjeloruskim snagama, kao i pitanje što je s vagnerovcima u Africi i svim povezanim poslovima. Može se očekivati da Moskva postavi nekog svog tko će održati operacije ili polagano ugasiti tvrtku. Ne vidim nekoga tko bi se unutar samog Wagnera mogao postaviti na čelo i suprotstaviti se Putinu na način na koji je to radio Prigožin. Takvi su neutralizirani i stvari su se promijenile nakon jednodnevnog marša, a koji je bio bruka i sramota. Ono što će im ostati visjeti u zraku je mogu li nastaviti lukrativno djelovati. Poanta njihova djelovanja u Africi i Siriji bilo je korištenje različitih rudnih bogatstava', kazao je Avdagić.

Mišljenja je da je, bez obzira kako se rasplela priča oko pada zrakoplova, riječ o win-win situaciji za Putina i da je promjena u Rusiji moguća samo ako se nađe netko tko će se okuražiti i suprotstaviti mu se ili će Ukrajinci u nekom trenutku napraviti preokret koji bi onda mogao dovesti i do promjena u samoj Rusiji.