NUKLEARNI PROGRAM

Mogherini okuplja europske 'asove' zbog Irana

20.03.2015 u 12:07

Bionic
Reading

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini pozvala je u petak ujutro njemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i britanskog premijera Davida Camerona na sastanak na kojem će se razgovarati o pregovorima s Iranom o njegovu kontroverznom nuklearnom programu

Visoka predstavnica EU-a na marginama europskog summita 'susrest će se' s troje europskih čelnika 'kako bi raspravljala o pregovorima s Iranom', kazala je glasnogovornica Federice Mogherini.

Američki državni tajnik John Kerry i njegov iranski kolega Muhamed Džavad Zarif hvalili su u četvrtak napredak svojih razgovora u Lausannei, ali se jedan europski pregovarač pokazao suzdržanim, ocjenjujući da je 'daleko' povijesni politički sporazum kako se bliži konačni datum krajem ožujka.

Velike sile skupine 5+1 i Teheran vode utrku protiv vremena kako bi se 'politički' sporazum sklopio prije 31. ožujka. Takav bi dokument, vrlo općenit, jamčio da Iran nikada ne proizvede atomsku bombu u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Sveobuhvatni sporazum s Iranom trebao bi biti sklopljen do kraja lipnja.