novac iz dinama

Modrićeva punica na suđenju Mamićima: 'Nisam znala ništa o isplatama u gotovini'

22.01.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Punica Luke Modrića i bivša šefica Dinamova računovodstva Vesna Juraić svjedoči na suđenju braći Mamić, a odgovarala je na pitanja koja se odnose na točku optužnice vezanu samo za Zdravka Mamića, po kojoj ga se tereti da je s Dinamova računa u Klagenfurtu digao 2,2 milijuna eura te ih zadržao za sebe

Obrana pak tvrdi da su tim novcem plaćane obveze prema igračima u gotovini. Juraić je u osječkoj sudnici rekla da je početkom 2000-ih tijekom nadzora poslovanja utvrđen dug od oko 300 milijuna kuna, te kako su Zdravko Mamić i njegove tvrtke davali pozajmice Dinamu, ali se ne sjeća u koju svrhu. Prema njoj, kako je kazala, nisu vršene nikakve pozajmice, nakon čega joj je pokazana isplatnica iz 2006. na 1980 kuna. 'To je moj potpis, ali sam na to zaboravila. To je bio povrat pozajmice', odgovorila je, piše Večernji list.

'Radila sam 13 godina kao voditelj računovodstva u Dinamu, ali nisam zaposlena u klubu još od 2008. Odluke je donosila uprava kluba, a mi u računovodstvu smo knjižili fakture koje su već odobrene, verificirane i spremne za knjiženje. Na osnovu toga radio se završni račun. Nisam imala informaciju o isplatama u gotovini, niti sam s time bila u doticaju. Uobičajeno su zaposlenici i igrači novac dobivali preko računa', rekla je Vesna Juraić.

'Kada sam počela raditi to je bilo dioničko društvo, a nakon što je Croatia otišla u stečaj, svi zaposlenici su raskinuli ugovore i dobili nove u udruzi građana. Ne znam zašto je Croatia d.d. otišla u stečaj, to je pravno pitanje. Sjećam se da smo imali nadzor poslovanja 2000. koji je jako dugo trajao, osam mjeseci. Utvrđeno je da su određeni krediti tretirani kao plaće, no to nisu bile plaće i upravo zbog toga je nastalo dugovanje. Ne sjećam se o kojem je iznosu duga riječ, ali moguće je da se radilo o 300 milijuna kuna', ispričala je Juraić.

  • +10
Nastavak suđenja braći Mamić u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jakšić

'Možda je bilo gotovinskih isplata i prema drugim zaposlenicima, ali ja se toga ne sjećam. Sva gotovina koja je podignuta s računa, uredno je provedena u poslovnim knjigama', dodala je. Ne zna tko je izdavao fakture za transferne naknade.

'Dinamo je uzimao kredite, ali ne znam je li njihovu isplatu Mamić osobno jamčio svojom imovinom', izjavila je svjedokinja.

Na upit tužiteljstva, odgovorila je kako ne zna jesu li Mamiću vraćene pozajmice koje je on davao Dinamu. 'Nije mi poznato da bi Mamić podmirivao određene obaveze kluba u gotovini. Ne znam da ima bilo kakve dokumentacije da je neko dugovanje kluba zatvoreno na način da bi Mamić platio taj dug. Zatvaranje bilo kojeg dugovanja mora biti proknjiženo u računovodstvu', pojasnila je.

'Na svakoj fakturi mora biti odobrenje i potpis ovlaštene osobe, a potvrde koje mi je prezentirao USKOK po pravilima računovodstva nisu vjerodostojna dokumentacija', komentirala je nakon predočenja potvrda.

Razjasnila je, na pitanje Mamićeve obrane, kako obveze Dinama iz ugovora o profesionalnom igranju nije knjižila po obvezama iz ugovora, nego prema ispostavljenim fakturama.

'Nisam vršila usporedbu iznosa koji su proizlazili iz ugovora i iznosa zaprimljenih faktura jer to se stalno mijenjalo. Ne znam je li se događalo da neki igrač nije dostavio fakturu za igranje, moguće da i nije', navela je.

Od 2000. igrači su bili obveznici poreza, ali Dinamo je plaćao porez i prirez direktno na Poreznu upravu, kako igrač ne ni morao sam plaćati, dok je njemu isplaćivan neto iznos na račun, ali i PDV. Doprinose je igrač morao plaćati sam.