EKOLOŠKI IZAZOV

Mobilna aplikacija 'Invazivne vrste u Hrvatskoj' predstavljena u Krapju

27.04.2021 u 17:09

Bionic
Reading

Jedan od najvećih ekoloških izazova danas su invanzivne, strane vrste koje će se mogu pratiti mobilnom aplikacijom "Invanzivne vrste u Hrvatskoj", a u utorak je aplikacija predstavljena u Krapju.

S aplikacijom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u sjedištu Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje upoznati su čuvari prirode i djelatnici stručnih službi zaštićenih područja uz rijeku Savu.

"Informacijski sustav za invazivne strane vrste prikupljat će sve postojeće podatke o stranim vrstama u Hrvatskoj na jednom, javno dostupnom mjestu. To je također sustav koji će se nadopunjavati novim podacima, zbog čega je razvijena i aplikacija, koja omogućuje dojavu građana o opažanjima", rekla je viša stručna savjetnica iz Odjela za strane vrste Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva Ana Ješovnik.

"Uz pomoć ovog sustava moći ćemo pratiti ne samo brojnost i prvu pojavu invazivnih stranih vrsta, nego i trendove njihova širenja, te bolje planirati upravljanje u svrhu smanjenja njihova štetnog utjecaja na bioraznolikost", dodala je.

Viša stručna savjetnica Sandra Slivar, s istog Odjela, istaknula je važnost čuvara prirode na terenu koji među prvima mogu zapaziti širenje i novi unos invanzivne strane vrste. Na temelju njihovih podataka, rekla je, mogu se planirati aktivnosti eradikacije, odnosno zaštite zaštićenih vrsta i staništa.

Europska unija izradila je "crni popis" invazivnih vrsta koje izazivaju zabrinutost na razini Unije, a na tom je popisu 66 biljnih i životinjskih vrsta od kojih su 24 zabilježene u Hrvatskoj.

Među invazivnim vrstama u Lonjskom polju - čičak i čivitnjača

Među desetak invazivnih vrsta koje su zapažene u Lonjskom polju, najznačajnije su čičak, zlatnica, bodljasta tikvica i čivitnjača, koja je u posljednjih tridesetak godina zauzela većinu vlažnih travnjačkih staništa u Parku prirode Lonjsko polje, oko 5.000 hektara, a Ustanova je do sada putem raznih donacija revitalizirala oko 600 hektara.

"Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje već godinama vodi bitku s invazivnim stranim vrstama. Sudjelovanjem u projektu Sava TIES u posljednje se tri godine mnogo učinilo na području istraživanja, poboljšanja zakonodavnog okvira, ali i podizanja razine međusektorske te prekogranične suradnje", istaknula je ravnateljica JU Park prirode Lonjsko polje Marija Kušmiš.

📣Ekološka Udruga Mala Sirena iz pelješkog mjesta Žuljana upozorava na sve veću rasprostranjenost invazivne vrste -...

Objavljuje Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj SuncePonedjeljak, 26. travnja 2021.

Invazivne strane vrste imaju negativan utjecaj na biološku raznolikost i ekosustav, a neke ugrožavaju i gospodarstvo, te zdravlje ljudi, upozorila je.

Širenjem invazivnih stranih vrsta smanjuju se površine vlažnih travnjačkih staništa mnogih strogo zaštićenih vrsta biljaka i životinja. Vrste koje su im u Lonjskom polju izravno na udaru su: četverolisna raznorotka, leptir vatreni plavac, ptice močvarice koje se hrane na vlažnim pašnjacima, te kosac koji se tamo gnijezdi.

O praktičnoj primjeni nove aplikacije, na njenom predstavljanju su, uz djelatnike Parka prirode Lonjsko polje, upoznati čuvari prirode i djelatnici stručnih službi iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije - Natura Slavonica.