GRČIĆ O PROGNOZAMA RASTA

'MMF je realan, ali očekujemo barem nultu stopu u ovoj godini'

09.04.2014 u 10:41

Bionic
Reading

MMF-ove prognoze po kojima su Hrvatska i Cipar jedine zemlje u Europi koje će i ove godine ostati u recesiji u jutrošnjoj emisiji HRT-a 'A sada, Vlada' komentirao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić. MMF-ovu prognozu o padu BDP-a od 0,6 posto smatra realnom, ali ipak očekuje povoljnije trendove

'Računica je vrlo jednostavna i vrlo jasna. Ono što moramo ove godine smanjiti u deficitu odražava se na BDP. Ovo je u domeni realne procjene, mi u Vladi smo malo optimističniji: unatoč rezovima, uštedama i smanjenju deficita, mislimo ostvariti barem nultu stopu u ovoj godini', rekao je Grčić.

Neki makroekonomski pokazatelji s početka godine idu u prilog Vladinu optimizmu. Izvoz je u siječnju narastao za čak 21 posto u odnosu na isti mjesec lani, a u prva dva mjeseca narasla je i industrijska proizvodnja.

Jučer je Ekonomski institut objavio da pozitivno kretanje CEIZ indeksa u prva dva mjeseca signalizira ubrzanje ekonomske aktivnosti, a nedavno je i njemački institut ZEW izvijestio da su očekivanja za hrvatsko gospodarstvo snažno poboljšana u ožujku. 

Ipak, analitičari smatraju da je na temelju dostupnih pokazatelja rano zaključiti da je došlo do trajne i pozitivne promjene trenda kretanja poslovnog ciklusa.