NIŠTA OD 4,05 KUNA

Mljekari će i dalje poslovati s gubitkom

  • Autor: Vinco Gazdik
  • Zadnja izmjena 27.10.2012 00:12
  • Objavljeno 26.10.2012 u 20:00
Mlijeko, krave

Mlijeko, krave

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Nezadovoljni mljekari koji su, nakon višednevnog prosvjeda, nastavili isporuku mlijeka nisu se iz Hrvatskog sabora baš najsretniji vratili na svoje farme. Požalili su se kako 'sastankom saborskog Odbora za poljoprivredu proizvođači mlijeka nisu dobili ništa što već nisu imali ranije, a problemi im i dalje ostaju'

'Svi su se složili da je stanje u mljekarstvu neizdrživo, da nema opstanka nastavi li se ovako, a i dalje nema konkretnih prijedloga', žali se Branko Karamarković, proizvođač mlijeka iz Čađavice, nazivajući posljednje reakcije otkupljivača i Ministarstva tek 'vatrogasnim mjerama'.

Jedan od prijedloga bio je i da u budućnosti seljacima bude ponuđeno 120.000 hektara zemljišta, jer bi moglo pomoći u jeftinijoj proizvodnji mlijeka, ali do tada svakodnevni gubitci mljekara i dalje ostaju.

Pomoć sektoru poljoprivrede od 167 milijuna kuna, od čega dio odlazi na proizvodnju mlijeka, uz novu otkupnu cijenu od 2,43 kune po litri, neće bitno smanjiti troškove proizvodnje pa treba hitno pronalaziti nova rješenja, smatraju mljekari.

Ipak, poticajne mjere od 800 kuna po grlu dobro će doći. Od mliječnog kodeksa, koji im je predstavljen, Karamarković vidi koristi tek u budućnosti, zbog čega smatra da se na postojeći problem nije pravovremeno reagiralo. Seljaci su od prosvjeda i blokade graničnih prijelaza odustali.

Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, nije bio na sastanku, ali mu je pomalo neobično da mljekari odustaju od uvjetovane otkupne cijene u iznosu od 4,05 kuna.

'Paket mjera koji su seljaci danas prihvatili bio je ponuđen i prije njihove pobune, kada su rekli da neće prihvaćati nižu cijenu, pa mi je pomalo čudno što se sve tako odvijalo. U cijeloj priči ipak nisu ponuđena najbolja rješenja za male mljekare, one s pet do 20 krava. Količinske premije, za koje se šuška kako ne postoje, ipak su prisutne i velikim proizvođačima olakšavaju proizvodnju', smatra Brlošić.

Ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini preporučuje, na kraju, da 'u sljedećem izračunavanju poticaja uzme u obzir i sudbinu mljekara te ih znatnije financijski podrži'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!