SUĐENJE SANADERU I HDZ-U

'Mladineo mi je rekao da je posao s Fimi medijom viša politika'

21.01.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Na suđenju za 'aferu Fimi media', u kojoj se bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i bivšim dužnosnicima te stranke sudi za navodno izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih poduzeća i institucija, svjedočila je i Boženka Vranar, nekadašnja voditeljica općih kadrovskih poslova i tajnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Posvjedočila je o načinu na koji je prije četiri godine Fond, koji je tada vodio Vinko Mladineo, poslovao s tvrtkom Fimi media

Svjedokinja Boženka Vranar iskazala je kako je Fond za zaštitu okoliša sklopio dva ugovora s Fimi medijom, te ustvrdila kako se početkom 2008, kad je tadašnji ravnatelj Vinko Mladineo inzistirao da se sva sredstva namijenjena promidžbi daju upravo toj tvrtci, usprotivila takvoj odluci.

'Nedugo nakon toga Mladineo me pozvao na razgovor, rekavši da ponesem Zakon o javnoj nabavi. Na tom razgovoru bila je i Nevenka Jurak, pa mi je Mladineo objašnjavao o izuzeću primjene zakona. I tada sam se usprotivila, na što je on rekao kako je i on pravnik koji zna tumačiti zakon te da ga moram slušati, jer zna što radi i da je to viša politika. Moja primjedba nije uvažena', posvjedočila je Vranar.

Kad je nakon nekog vremena Mladineu spomenula sastanak na kojem je bila i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, odgovorio je kako se 'tog sastanka ne sjeća'. 'Još je rekao da se sastanka niti ja ne bih trebala sjećati. Fimi media je na kraju angažirana', rekla je Boženka Vranar.

Svjedok Davor Užbinec iz tvrtke Ralu, koju je osnovao Dukat i koja se bavi cestovnim prijevozom, prisjetio se poslovne suradnje s Fimi medijom. Naveo je kako je dogovoren posao oslikavanja vozila i faktura na iznos od 609.000 kuna, no usluga nije pružena, iako je plaćena. 'Ne mogu objasniti okolnosti zašto je tako bilo jer to nije bilo u mojoj ingerenciji. Tek poreznim nadzorom unatrag dvije godine utvrdio sam da usluga nije izvršena', istaknuo je Užbinec.

Rasprava se odnosila uglavnom na poslovanje Fimi medije, pa je i svjedok Milan Mihaliček, poduzetnik iz Velikog Trgovišća, posvjedočio kako su mu prije šest godina došla dvojica muškaraca srednjih godina i zatražila da plati HDZ-ov domjenak. U to su vrijeme njegovi radnici radili nogostupe i pripremu asfalta, te zemljane radove na školi u Velikom Trgovišću.

'Rekli su kako su iz Fimi medije i HDZ-a, ali sam im zaboravio imena. Tražili su da platim jedan domjenak, pa sam dobio ponudu od Fimi medije u vrijednosti 98.000 kuna koju sam i platio. Pretpostavio sam da me je preporučio netko iz lokalnog HDZ-a, jer je HDZ na vlasti u Velikom Trgovišću. Platio sam jer sam bio simpatizer HDZ-a', rekao je Mihaliček.


Jedno svjedočenje odnosilo se i na Sanaderove umjetničke afinitete, pa je Žarko Deči, vlasnik galerije slika u Radićevoj, prepričao kako mu je prvoptuženi znao dolaziti 'kao publika u galeriji'. 'Sanader je kupio možda dvije slike. Uglavnom su to bili pokloni, pa je jednom prigodom kupio zgodnu hrvatsku sliku – Zrinskog i manjeg Lackovića, navodno za Tuđmana, nakon što mu je postao savjetnik', posvjedočio je Deči, rekavši kako je Sanader u društvu stranačkih prijatelja k njemu 'dolazio gotovo uvijek istim danom – subotom'.