reakcija na performans

Mladi SDP-ovci potpredsjednika HHO-a optužili za rasizam i govor mržnje

28.11.2017 u 15:46

Bionic
Reading

Nakon što je potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel šefa SDP-a Davora Bernardića optužio da je u marketinšku svrhu iskoristio 'malog crnca koji jedva nabada hrvatski', Forum mladih SDP-a optužio je Peternela za rasizam, diskriminaciju i govor mržnje

'Drago nam je kad naši performansi i akcionizmi izazovu reakcije javnosti jer zbog toga ih i činimo, ali kad te reakcije prelaze u diskriminaciju, rasizam i govor mržnje, Forum mladih SDP-a Hrvatske na to će najoštrije reagirati.

U demokraciji i pluralizmu poželjno je imati različita mišljenja i poglede, ali tolerirati diskriminaciju, rasizam i govor mržnje, posebice od ljudi koji za sebe tvrde da su borci za ljudska prava - onda je to ponor te iste demokracije i pluralizma.

Stoga se Forum mladih SDP-a Hrvatske zgraža nad javno objavljenim statusom Igora Peternela, ni manje ni više nego potpredsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava', poručili su mladi SDP-ovci.

Naime Peternel je performans mladih SDP-ovaca, koji su izveli na središnjem zagrebačkom trgu kako bi upozorili da se o nasilju u obitelji ne smije šutjeti, komentirao putem Facebooka.

'Na kraju tog tragičnog performansa Bernardić gurne pred kameru mladog SDP-ovog crnca koji jedva nabada hrvatski, ali to Beri nije ni bitno ako je mali crn pa se predsjednik može pohvaliti dodatnom dimenzijom partijske širine. Kad sve to uživo doživite, bude vam jasno da budućnost SDP-a uz Bernardića nije upitna', napisao je, među ostalim, Igor Peternel.

'Potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Igor Peternel u svom statusu ismijava prvo pretile osobe, zatim se rasistički i diskriminacijski odnosi prema punopravnom članu hrvatskog društva.

  • +10
Forum mladih SDP-a za Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Takav diskurs i govor mržnje sramotni su te očekujemo da Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava najhitnije sankcionira svog potpredsjednika Igora Peternela.

U protivnom ćemo smatrati da Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava podržava takve sramotne istupe pune govora mržnje i diskriminacije. Forum mladih SDP-a Hrvatske prijavit će ovaj diskriminacijski, rasistički govor mržnje nadležnim institucijama. Takvom govoru u hrvatskom društvu ne smije biti mjesta, ma o kome se radilo!', stoji u priopćenju Foruma mladih SDP-a Hrvatske.