SVJEDOKINJA ISPRIČALA KAKO SE SPASILA

'Mladi Norvežani ipak su dobri plivači'

14.05.2012 u 16:40

Bionic
Reading

Mladi Norvežani koji su u srpnju prošle godine ranjeni u pucnjavi na otočiću Utoeyi, u ponedjeljak su nastavili svjedočiti pred sudom u Oslu, opisujući na koji je način Anders Behring Breivik počinio svoje zlodjelo

'On je izgubio, a mi dobili. Mladi Norvežani dobri su plivači', rekla je 20-godišnja Frida Holm Skoglund, vidno uzrujana zbog svjedočenja. U sudnici se u tom trenutku, kako prenose agencije, začuo tihi žamor, neki su se čak i tiho nasmijali. Frida je opisala kako je u napadu 22. srpnja 2011. ranjena u predio bedra i na koji je način sama uspjela izvući metak. 'Prijateljica mi je rekla da sam ranjena u bedro, no mislila sam da se šali i da nije riječ o pravome metku', ispričala je drhtavim glasom sucima.

Da bi pobjegla Breiviku, Frida je, s još nekoliko prijatelja, zaronila u ledeno jezero. Istodobno je Breivik, ispričala je, pucao prema ostalim mladim ljudima koji su bježali prema jezeru vičući: 'Zaustavite se, vratite se!' Ranjena je u trenutku dok je Breivik pucao po onima koji su krenuli prema jezeru, nadajući se da će se spasiti.

Ljetni kamp za mlade na otočiću Utoeyi Breivik je nazvao kolijevkom islama i multikulturalizma u Norveškoj. Ondje je ubio 69 osoba, a ranije u Oslu u bombaškom napadu na zgradu vlade, osam. Sudi mu se za ubojstvo 77 osoba.