u bih

Mladi do 18 godina i stariji od 65 napokon će moći izići iz kuća

24.04.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Vlasti u Bosni i Hercegovini od idućeg tjedna će dopustiti djelomičan izlazak iz kuća mlađima od 18 i starijima od 65 godina, no za sada nema naznaka ozbiljnijeg popuštanja drastičnih restrikcija uvedenih prije gotovo dva mjeseca.

Član kriznog stožera Federacije BiH Goran Čerkez kazao je u petak novinarima u Sarajevu kako će od 27. travnja biti uspostavljena djelomična sloboda kretanja za mlade do 18 godina i za starije od 65, no to će za sada biti moguće tri puta tjedno i u različitim vremenskim intervalima.

Mladi će tako iz svojih domova nakon dva mjeseca, koja su de facto proveli u kućnom pritvoru, moći izlaziti utorkom, četvrtkom i subotom poslijepodne, a stariji ponedjeljakom, srijedom i petkom prijepodne.

"To nam je omogućila povoljna epidemiološka situacija", kazao je Čerkez dodajući kako će se eventualne nove mjere u svibnju donositi ovisno o procjenama stanja na terenu.

Za sada nema naznaka kada bi mogao biti ukinut policijski sat koji je na snazi u oba entiteta i vrijedi od 20 sati navečer do 5 ujutro.

U Republici Srpskoj dodatno su uveli potpune zabrane kretanja svim osobama tijekom vikenda.

  • +20
Koronavirus u Bosni i Hercegovini Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Ustavni sud BiH je ranije ovog tjedna donio presudu kojom je proglasio neustavnim ograničenja kretanja samo za određene dobne skupine te je naložio kriznom stožeru Federacije BiH da takve diskriminatorne odluke u roku od pet dana preinači i usuglasi ih s odredbama ustava.

Ustavnom sudu tužbu zbog ograničenja zabrane kretanja samo mladima i starima podnijelo je nekoliko odvojenih skupina građana, a sudskim je pravorijekom potvrđeno kako su uvođenjem takvih restrikcija narušena ustavna prava tih kategorija stanovništa.

U BiH je do petka potvrđeno nešto više od 1400 slučajeva zaraze koronavirusom te 55 smrtnih slučajeva. Najveći broj preminulih su osobe starije životne dobi koje su bile kronični bolesnici.