kod šibenskog mosta

Mještani Zatona i Rasline protiv su raskrižja: 'Izgleda kao da su ga crtala djeca!'

28.01.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Oko 300 mještana Zatona i Rasline kraj Šibenika okupilo se u nedjelju sredinom dana na Šibenskom mostu u znak protesta protiv planirane rekonstrukcije postojećeg raskrižja na tom dijelu Jadranske magistrale.

Mještani smatraju, i na to upozoravaju posljednjih nekoliko godina, da bi primjerenija i sigurnija bila izgradnja rotora iako su radovi na rekonstrukciji raskrižja počeli prije nekoliko dana.

Investitor su Hrvatske ceste, a izvođač radova vrijednih oko 640.000 eura je tvrtka Strabag d.o.o.. Očekuje se da radovi budu gotovi za četiri mjeseca, odnosno do početka turističke sezone kada je promet tom državnim cestom osobito gust, a na izlaz s ceste iz smjera Zatona i Raslina na magistralu čeka se i po pola sata.

Riječ je o rješenju s kojim se stanovnici ta dva mjesta ne slažu ili, kako su napisali u pozivu na mirno okupljanje, "dok cijela zemaljska kugla pravi rotore na ovakvim i sličnim problematičnim mjestima", njima je ponuđeno "rješenje koje izgleda kao da su ga crtala djeca u vrtiću".

  • +8
Prosvjed mještana Zatona i Rasline Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

Predsjednik Mjesnog odbora Zaton Darko Dukić kazao je kako još od 2018. upozoravaju Hrvatske ceste da "rješenje koje se nudi kao izlaz na D8 stanovnike Zatona i Rasline kao i turiste stavlja u vrlo nepovoljan položaj".

"Novim rješenjem će se samo poboljšati protočnost iz Šibenika prema Vodicama i obrnuto, na žalost, na uštrb nas koji idemo prema ili iz Zatona i Rasline. Predlagali smo da nas priključe na tzv Benkovačku cestu i tamo objedine naselja Zaton, Raslinu i Bogdanoviće", kazao je Dukić.

Dodao je da su Iz HC-a odgovorili da je projekt u poodmakloj fazi i da se ne da više mijenjati.

Apeliramo na odgovorne strukture, da poslušaju glas ljudi koji svakodnevno prometuju ovom cestom, i koji najbolje znaju kako je svaki dan nositi glavu u torbi, da dođu pameti i zaustave ovaj projekt koji će zakomplicirati živote svih nas koji smo odlučili ostati živiti na svojoj didovini", poručili su nezadovoljni mještani Zatona i Rasline.

Dok traju radovi promet tim dijelom Jadranske magistrale odvija se iz privrmenu regulaciju uz naizmjenično propuštanje prometa jednim kolničkim trakom uz regulaciju pokretnim semaforima.