putinovi prijatelji

Misteriozna smrt: Iznenada preminuo sin ruskog oligarha i direktora Rosnjefta

20.02.2024 u 14:54

Bionic
Reading

Ivan Sečin, sin direktora ruskog državnog naftnog diva Rosnjefta Igora Sečina, preminuo je 5. veljače u dobi od 35 godina, piše Newsweek

Smrt Ivana Sečina, koji je radio za Rosnjeft od ožujka 2014., nije bila prijavljena sve dok prognani ruski oligarh i kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, Leonid Nevzlin, nije skrenuo pozornost na upis u nacionalni registar ostavinskih predmeta, piše Newsweek.

Upis u registar vodi se na Ivana Igoreviča Sečina, rođenog 1989. godine, koji je živio u zgradi ranije opisanoj kao 'kuća za suradnike predsjednika Putina', objavile su nezavisne ruske novinske kuće.

U objavi na Facebooku, Nevzlin, nekadašnji čelnik naftnog diva Jukos, opisao je vijest kao 'čudnu slučajnost'.

'Danas, kada smo se s mojim prijateljima i partnerima prisjetili zašto je počeo rat Kremlja protiv Jukosa... danas sam saznao da je Igor Sečin upravo izgubio sina. Isti čovjek koji je izmislio svaki očit i krvav slučaj protiv nas. Vjerojatno je teško povjerovati, ali moje srce je uz oca koji je izgubio svoje dijete. Kako suosjećam i s majkom Alekseja Navaljnog. Kako sam suosjećao posljednjih godina i s majkom Borisa Nemcova, koja nas je ovog mjeseca napustila. Moja sućut Sečinovoj obitelji, koja je prisiljena skrivati svoju tugu', dodao je Nevzlin.

Tko je Sečin?

Šefu Rosnjefta Sečinu desna ruka u kompaniji bio je Hrvat, a zvali su ga Darth Vaderom Ruske Federacije i financirao je sve najvažnije Putinove projekte. Sinjanin Željko Runje bio je potpredsjednik Sečinova Rosnjefta, a zbog sankcija je 2022. podnio ostavku, navodi 24 sata.

Medij VChK-OGPU, koji navodno ima povlaštene informacije od ruskih snaga sigurnosti, također je izvijestio o Sečinovoj smrti. Pozivajući se na neimenovani izvor, objavljeno je da se oko 4.30 ujutro 5. veljače Sečin 'požalio da se osjeća loše i da se guši'.

'Pao je na krevet i izgubio svijest. Ljudi oko njega iznijeli su Ivana na pod i pokušali pružiti primarnu reanimaciju', navodi se, uz opasku da su ga vozila hitne pomoći dva sata pokušavala pronaći.

'Kada je hitna pomoć stigla na mjesto događaja, liječnici su mogli samo konstatirati Ivanovu smrt', objavio je VChK-OGPU, kasnije dodavši da je uzrok smrti 'krvni ugrušak'.

Analitičari su odmah komentirali kako je vrlo čudno da se smrt sina toliko prominentne osobe u Rusiji tajila dva tjedna.