VELIKA ČETVORKA

Misterij PlayStationa 4

17.05.2010 u 08:53

Bionic
Reading

Dok PlayStation 3 polako po prodaji stiže konkurenciju, nema uopće sumnje da Sony već naveliko razmišlja o nasljedniku, o čemu svjedoče i brojne glasine

Prvo što obavezno moramo napraviti je posebno napomenuti da se svi detalji spomenuti u ovom članku zasnivaju isključivo na glasinama i predviđanjima. Nije čak ni poznato hoće li se nasljednik PlayStationa 3 zvati jednostavno PlayStation 4, čime bi nastavio tradiciju, ili će mu Sony dodijeliti neko drugo ime, no to fanove diljem svijeta ne sprečava da sami predlažu dizajn, govore o mogućnostima nove konzole i općenito se raduju tehnološkim inovacijama i videoigrama koje s njom stižu. Kao što znamo, PlayStation 3 je stigao s prilično zakašnjenja, točnije godinu dana nakon direktnog konkurenta Xboxa 360, što se i danas vidi na prodajnim rezultatima. Xbox 360 je, naime, i dalje u vodstvu s preko 40 milijuna prodanih primjeraka, dok je za PlayStation 3 ta brojka manja za kakvih šest milijuna.

Možda ovako...


Stručnjaci predviđaju da će Sonyjeva konzola prestići Xbox 360 tek iduće godine, a to je situacija koju Sony nikako ne želi ponoviti. Ako je sve drugo nejasno, mnogi analitičari se slažu da bi se četvrto izdanje PlayStationa moglo pojaviti 2012. godine, a više informacija (neprovjerenih, doduše) trebalo bi se pojaviti do konca ove godine - možda nas Sony iznenadi i službenom najavom. Druga stvar koja je PlayStation 3 zakočila u prvim mjesecima prodaje je nedostatak hit videoigara koje su i glavni razlog zbog kojeg netko kupuje konzolu. Nema sumnje da se već naveliko pregovara s proizvođačima videoigara i dogovaraju ekskluzive koje će se pojaviti usporedo sa samom konzolom, a ne kao u slučaju s Gran Turismom 5 koji je trebao biti osnovni mamac za kupce, no još uvijek ništa od njega. Kažu, doduše, da bi trebao biti dovršen do konca ove godine. Uz nove naslove, nadamo se da će 'četvorka' biti u potpunosti kompatibilna s 'trojkom', s obzirom na to da je potonja imala velikih problema s podrškom za videoigre namijenjene ranijoj generaciji PlayStationa.

A možda je ovo novi gamepad...

Trenutno aktualni PlayStation 3 još uvijek slovi kao dobar izbor za one koji namjeravaju kupiti BlueRay player, čime konzola postaje multimedijski centar, a navodno bi mogućnosti nasljednika na tom polju mogle biti dodatno proširene. Priča se o kvalitetnom integriranom audiosustavu za kućno kino i mogućim novim formatima medija koji se sasvim sigurno razvijaju, no kako to već biva s informacijama, i ove su neprovjerene. Ono što golica maštu je najava Movea, igraćeg dodatka nalik na Wiimote koji stiže već ove jeseni za PlayStation 3, a sasvim sigurno će biti i sastavni dio nasljednika i pretpostavka je da će se ovaj kontroler dodatno razvijati kako bi se prilagodio novim naslovima od kojih bi neki mogli biti 3D. Nikakva novost s obzirom na to da se u posljednje vrijeme naveliko priča o 3D televizorima koji će zamijeniti klasične prijamnike, a i neke igre već podržavaju 3D, za što igrač mora imati odgovarajuću grafičku karticu i posebne naočale. Trenutno 3D prikaz u igrama nije baš najsretnije riješen i još se uvijek usavršava, no vrlo je vjerojatno da će za dvije godine (ako ne i ranije), kada bi se PlayStation 4 trebao pojaviti, biti usavršen.

Dakako, umrežavanje i povezivanje na internet ne bi uopće smjelo doći u pitanje, no dizajn je potpuno druga stvar. Iako postoji mnogo skica, crteža i ostalih materijala koji izgledaju kao službeni, riječ je o sadržaju koji su kreirali fanovi. Neki misle da bi PlayStation 4 mogao imati oblik piramide, drugi da će se Sony odlučiti za retro dizajn, treći da će biti nalik na prethodnika, samo umanjen. Istinu, naravno, ne zna nitko, možda čak ni sam Sony jer im je prva briga u kutiju utrpati superioran hardver, dok će o samom izgledu brinuti kasnije. Uglavnom, o PlayStationu 4 se ne zna ništa, no možete biti uvjereni da se na njemu naveliko radi i da definitivno stiže.

Gran Turismo 5 još uvijek čekamo s nestrpljenjem