BIZNISMENI U 3. MAJU

U Rijeci će se graditi Eurofighteri?

12.05.2012 u 09:16

Bionic
Reading

Biznismen, bivši ministar gospodarstva i predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern jučer je, u tajnosti, zajedno sa grupom njemačkih poslovnih ljudi posjetio '3. maj' gdje su se sastali s članovima Uprave ovog brodogradilišta. Vijest o ovoj delegaciji ipak nije prošla nezamijećeno među trećemajcima

Iz dobro upućenih izvora Novi list doznaje da se radi o predstavnicima multinacionalne tvrtke Eurofighter koja koordinira projektiranje, proizvodnju i razvoj borbenog zrakoplova Eurofighter Typhoon. Ovaj konzorcij čine glavne zrakoplovne tvrtke četiri Eurofighter partnerske zemlje – Njemačka, Velika Britanija, Italija i Španjolska.

Sam Štern nije želio otkriti o kojoj se kompaniji radi, osim da je u pitanju velika grupacija iz Njemačke s kojima je nedavno, kao njihov savjetnik u Hrvatskoj, stupio u kontakt.

'Željeli smo vidjeti tehnološke mogućnosti riječkog brodogradilišta, a u cilju moguće industrijske kooperacije. Ovo je prvi, rekao bih pionirski posjet ove grupe '3. maju', zainteresirani su i za druge vidove i segmente suradnje s hrvatskim gospodarstvom. Definitvno je da riječko brodogradilište posjeduje potencijale, kako u metalurškoj obradi, tako i u projektantskom segmentu i inženjerskom kadru.

Ne bih htio podgrijavati nerealna očekivanja jer ova grupacija nije zainteresirana za vlasničko preuzimanje '3. maja' već samo za moguće vidove buduće suradnje o čemu još trebaju donijeti odluke i vidjeti hoće li se nastaviti ove načelne razgovore s riječkim brodogradilištem, kazao je Štern nakon jučerašnjeg posjeta '3. maju'.

Prema njegovim riječima, o ovoj incijativi zasad još nije upoznato resorno Ministarstvo gospodarstva s čijim će vodećim ljudima razgovarati ukoliko interes za poslovnim angažmanom '3. maja' dobije konkretnije obrise.

Konzorcij Eurofighter osnovan je 1986. godine sa sjedištem u Münchenu. Riječ je o najvećem europskom zajedničkom industrijskom programu koji je dao poticaj za nove tehnologije i zapošljavanja u europskoj zrakoplovnoj industriji i njezinu neovisnost o SAD-u.

Eurofighter Typhoon je napredna, visoka tehnologija borbenih zrakoplova i jedan od od najnaprednijih višenamjenskih lovaca u svijetu. Jedan od glavnih klijenata NATO-ova je agencija NETMA, putem koje se i nadgleda nabavka Eurofighter Typhoon-a i njegovih povezanih oružnih sustava u pojedinim zračnim snagama.

Partneri konzorcija po istom su principu i za istu svrhu osnovali i Eurojet Turbo za istraživanje, proizvodnju, razvoj i prodaju EJ200 potisnih motora za nove borbene zrakoplove, kao i Euroradar za dizajn i razvoj naprednih radarskih sustava. Ukupan broj zaposlenih na programu Eurofighter Typhoon procjenjuje se na više od 100 tisuća u četiristotinjak tvrtki diljem Europe.