nova pravila

Mise bez ograničenog broja vjernika, ali s propisanim razmakom i posebnim pravilima za milodare i ispovijed

29.04.2020 u 07:12

Bionic
Reading

Prema uputama, neće biti propisanog broja vjernika, nego će se morati održavati socijalna distanca, što znači razmak od dva metra u svim smjerovima

Jutarnji list doznaje da će se preporučiti da na mise ne dolaze imunokompromitirane i starije osobe. Dezinfekcija će se provoditi kao i u svim drugim zatvorenim prostorima. Nakon održavanja mise dezinficirat će se crkve. Također, do daljnjeg će biti uklonjena blagoslovljena voda, koja inače stoji na ulazu u crkve.

  • +43
Zagrebačka katedrala nakon potresa Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Milostinja se ne bi trebala prikupljati kako je to uobičajeno, a vjernici, ako to žele, mogu ostaviti doprinos u košarama na izlazu. Hostija se neće davati u usta, nego isključivo u ruku. Naravno, svećenici moraju voditi računa o higijeni ruku, a na bilo koji znak bolesti ne bi smjeli dolaziti na misu. Ispovijed bi se trebala održavati u prostorijama gdje se može održavati propisani razmak, ne preporučuju se male, zatvorene ispovjedaonice.

Neće biti propisanog broja vjernika, nego će se morati održavati socijalna distanca, što znači razmak od dva metra u svim smjerovima.